Foto: LETA

Dīkstāves laikā "Covid-19" skartajiem uzņēmumu darbiniekiem maksāt algu īstermiņā varētu uzņemties valsts, otrdien, 17. martā, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Reirs skaidroja, ka Latvijai pandēmijas apkarošanai nauda nav jāaizņemas, Valsts kasē ir pietiekami daudz līdzekļu. Turklāt var pārprogrammēt Eiropas fondu līdzekļus un Eiropas rekonstrukcijas bankas kredītlīnijas, un līdzekļi būs pietiekami. "Mēs koncentrējamies uz šodienu un vēlamies palīdzēt tiem cilvēkiem, kas šobrīd ir nonākuši neapskaužamā situācijā," pauda ministrs.

Šodien Ministri kabinetā tiks lemts par pirmajiem risinājumiem. Visas valstis šo atbalstu ir sadalījušas trijās daļās. Pirmā – nodrošināt uzņēmējus ar apgrozāmiem līdzekļiem un investīciju iespējām. Tas nozīmē, ka ir nepieciešamas garantijas. Līdz ar to kopā ar "Altum" un Latvijas Banku tiks atjaunota 2008.-2010. gada krīzes laika programma. Tajā valsts garantēja kredītus tiem uzņēmumiem, kas nonākuši grūtībās. Šeit tiek plānoti būtiski līdzekļi – līdz 0,5 miljardiem eiro.

Otrā – palīdzēt tiem uzņēmumiem, kuriem naudas plūsmas dēļ nav iespējams samaksāt nodokļus. Tas nozīmē atlikt nodokļu maksājumus, tiek plānots triju gadu termiņš.

Trešā – darbinieki. Tiek plānots apstiprināt slimības lapu apmaksas, kas saistītas ar "Covid-19" un karantīnu. Šajā gadījumā valsts stājas uzņēmēju vietā, pirmās 10 dienas vairs nebūs uz uzņēmēju rēķina. Sociālais budžets ir ļoti labā stāvoklī, tajā ir vairāk nekā viens miljards eiro pārpalikums, teica ministrs.

Ļoti svarīgi šobrīd ir uzņēmumi, kuriem vispār ir apstājies bizness, piemēram, ēdināšanas bizness skolās. Reirs norāda, ka šādos gadījumos tiek plānots ieviest "dīkstāves sistēmu", kas paredz šajā laikā darbiniekiem maksāt algu. Šo pienākumu īstermiņā varētu uzņemties valsts. Līdz ar to valsts maksā atalgojumu, piemēram, 70% apmērā (kā Dānijā, Lietuvā ir 60% apmērā), nosakot robežu minimālās algas vai 700 eiro apmērā. Uzņēmējam par šo summu tiek uzskaitīti nodokļi, un tie ir jāatmaksā triju gadu laikā. Līdz ar to darbinieki necieš vai cieš tikai daļēji šīs dīkstāves laikā.

Situācijas ir dažādas, daži uzņēmēji prasa atlikt tikai nodokļu maksājumus, jo nauda algām viņiem ir. Runājot par parādiem un soda naudām, ministrs teic, ka noteiktos gadījumos ir jāaptur arī nomas maksas un soda procentu uzskaite. Šis regulējums varētu tikt ieviest vēlāk nekā otrdien, 17. martā. Katru dienu ir jaunas situācijas, un tiek meklēti jauni veidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!