Foto: LETA

Eiro ieviešana Latvijā ir bijis politiski tālredzīgs solis valsts drošības garantam un Latvijas neatkarības stiprināšanai, uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs (V), komentējot ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) izteikumus.

Reizniece-Ozola LTV raidījumā "1:1" izteicās - ja Latvija nebūtu ieviesusi eiro, tad "nekas traks" nenotiktu.

Reirs kategoriski nepiekrīt Reiznieces-Ozolas paustajam viedoklim un vērš uzmanību uz ģeopolitisko notikumu kontekstu. "Eiropas Savienības vienotā valūta ir mazinājusi Krievijas ekonomisko sankciju ietekmi uz mūsu ekonomiku, kas vienlaikus ir nepārprotams signāls mūsu austrumu kaimiņam par Latvijas finanšu un politisko stabilitāti," viņš norāda.

Tāpat eiro esot ieguvums ekonomikai tādos aspektos kā valūtu konvertācijas izmaksas, valūtas risku samazināšanās, ārējās tirdzniecības un eksporta veicināšanā. Taču būtiskākie eiro ieviešanas ieguvumi pašlaik esot saistīti ar papildus drošību Latvijas iedzīvotājiem - gan ar novērstajiem lata devalvācijas draudiem, gan, pats būtiskākais, - eiro ieviešana ir padziļinājusi Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā, mazinot ārēju apdraudējumu riskus.

"Eiro ir bijis spēcīgs buferis arī pret Krievijas ekonomiskajām sankcijām, kas ir ne mazāk nozīmīgs faktors šī brīža ģeopolitiskajā situācijā un ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanā," skaidro Reirs.

Finanšu ministrijā vēsta, ka eiro ieviešanu tagad ir novērtējuši arī iedzīvotāji, kas sākotnēji visai skeptiski vērtēja Latvijas pievienošanos eirozonai. Saskaņā ar Eirobarometra aptaujas datiem atbalsts eiro kā Eiropas vienotajai valūtai Latvijā pēdējā pusotra gada laikā ir pieaudzis par 31 procentpunktu. Ja 2013. gada pavasarī eiro pozitīvi vērtēja tikai 43% Latvijas iedzīvotāju, tad 2014. gada beigās eiro atbalstītāju skaits jau bija sasniedzis 74%.

Latvija eirozonai pievienojās 2014. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!