Foto: Zane Bitere/LETA

Izsludināts apbūves ieceres arhitektūras un dizaina risinājumu ideju konkurss "Ražošanas ēkas un rūpnieciskās ražošanas ēkas rekonstrukcijas ideju mets" vēsturiskajai kosmētikas ražotnei "Dzintars", Rīgā Mālu ielā 30, informē "H.A. Brieger" īpašnieki.

Uzņēmuma ražošanas un komercapbūves teritoriju veido divi funkcionāli saistīti nekustamie īpašumi: zemes gabals ar kopējo platību 65 300 m2 un ēkas ar kopējo platību 48 000 m2. Apbūves teritoriju veido kopā 52 ēkas (administratīvā ēka, ražošanas ēkas, noliktavas, saimniecības ēkas, tehniskās ēkas, darbnīcas, laboratorija).

Konkursā aptveramais rekonstrukcijas apjoms iekļauj trīs stāvu rūpnieciskās ražošanas ēku: ar zīmola, uzņēmuma un ražošanas izstāžu zāli, e-veikala pirktās produkcijas saņemšanas vietu, tehnisko stāvu, biroju telpām, kvalitātes kontroles laboratoriju, kosmētikas līdzekļu izstrādes laboratoriju, parfimērijas laboratoriju, cieto formu izstrādes laboratoriju un testēšanas telpām, kā arī vienstāva ražošanas ēku: ar ražošanas, fasēšanas telpām, noliktavām izejvielu, iepakojuma, etiķešu un komplektējošo detaļu glabāšanai, kabinetiem, ražošanas procesa kvalitātes kontroles laboratoriju un ieejas risinājumu viesiem, kas paredz iespējas apskatīt ražošanas procesu.

Konkursā aicināti piedalīties Latvijas un ārzemju arhitektu biroji un apvienības.

Konkursa darbus jāiesniedz līdz 2021. gada 21. jūnijam saskaņā ar nolikuma noteikumiem.

"Dzintara" kosmētikas ražošanas pirmsākumi ir meklējami 1849. gadā, kad Heinrihs Ādolfs Brīgers Rīgā dibināja ziepju un parfimērijas fabriku, kas vēlāk triju paaudžu laikā iekļuva Latvijas lielāko kosmētikas ražotāju vidū. Pēc iegādes darījuma uzņēmuma un ražotnes nosaukums ir mainīts uz vēsturisko "H.A. Brieger", bet kosmētikas produktiem pagaidām saglabāts zīmols "Dzintars".

Kosmētikas ražotāja "H.A. Brieger" lielākais akcionārs ir Igaunijas industriālās ražošanas uzņēmums "Skinest Group", kas strādā desmit valstīs, nodarbinot vairāk nekā 1400 cilvēkus. "Skinest Group" pieder 67% uzņēmuma "H.A. Brieger", savukārt 33% pieder uzņēmuma vadītājai Anastasijai Udalovai.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 2019.gada 12.novembrī pasludināja AS "Dzintars" par maksātnespējīgu. Savukārt 2020.gada 14.septembrī Igaunijas "Skinest Group" noslēdza līgumu par maksātnespējīgā "Dzintara" aktīvu iegādi. "Dzintara" aktīvus par 5,5 miljoniem eiro iegādājās "Skinest Group" uzņēmums SIA "Ritrem", liecina informācija aģentūras LETA arhīvā..

Kompānija "Ritrem" reģistrēta 2006.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,203 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgā īpašniece ir "Skinest Group", bet patiesais labuma guvējs ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!