Foto: Publicitātes foto

Vēsturiskās kosmētikas "Dzintars" ražotnes rekonstrukcijas konkursā par labāko metu piedāvājumu ir atzīts arhitektūras un dizaina biroja "ANNVIL" piedāvājums. Metu konkursa uzvarētājs ir sācis sarunas ar pašreizējo uzņēmuma saimnieku "H.A.Brieger" par tālāku būvprojekta izstrādi šim objektam, informē uzņēmumā.

Metu konkursā rekonstrukcijas apjomā tika iekļauta 4 stāvu rūpnieciskās ražošanas ēka ar zīmola, uzņēmuma un ražošanas izstāžu zāli, e-veikala pirktās produkcijas saņemšanas vietu, tehnisko stāvu, biroju telpām, kvalitātes kontroles laboratoriju, kosmētikas līdzekļu izstrādes laboratoriju, parfimērijas laboratoriju, cieto formu izstrādes laboratoriju un testēšanas telpām un ražošanas ēka: ar ražošanas, fasēšanas telpām, noliktavām izejvielu, iepakojuma, etiķešu un komplektējošo detaļu glabāšanai, kabinetiem, ražošanas procesa kvalitātes kontroles laboratoriju un ieejas risinājumu viesiem, kas paredz iespējas apskatīt ražošanas procesu.

Arhitektūras un dizaina birojs "ANNVIL" sadarbībā ar arhitektūras biroju Space Group (ANNVIL/ SPACE GROUP) izstrādātais priekšlikums ar meta devīzi "M30AB" balstīts ilgtspējīgā dizaina pieejā ar fokusu uz sociālo ilgtspēju, adaptīvu, atkārtotu izmantošanu un multifunkcionāliem risinājumiem. Atbilstoši rekonstrukcijas iecerei, ražotnes pagalms ir iecerēts ar apzaļumotu atpūtas zonu un funkcionēs kā satikšanās un brīvā laika pavadīšanas vieta.

"Adaptīva atkārtota izmantošana ietver esošo struktūru un materiālu otrreizēju izmantošanu. Šī būs jauna tipa sociālā vide pilsētā, kas stimulē attiecību, diskusiju, atklājumu veidošanos. Savstarpējā mijiedarbība cilvēkam ar cilvēku, veicinās jaunas kopienas formēšanos un kopīgu vērtību nostiprināšanu. Aicinām efektīvi izmantot pagalmu potenciālu, priekšplānā izvirzot cilvēku un viņa vajadzības," stāsta "ANNVIL" dibinātāja Anna Bates.

"ANNVIL" piedāvātā vīzija atbilst mūsu sajūtām un izpratnei par atjaunotā "H.A.Brieger" uzņēmuma tēlu. Ražot efektīvi un kvalitatīvi ir mūsu galvenais uzdevums. Lai to paveiktu ir nepieciešami eksperti, atbilstošas zināšanas, ražošanas tehnoloģijas, un protams arī ražošanas vide - ērta, energoefektīva, mūsdienīga. Ražotnes rekonstrukcija ir vēl viens nozīmīgs solis "H.A.Brieger" attīstības plānā," komentē Anastasija Udalova, "H.A.Brieger" līdzīpašniece un vadītāja.

Maija beigās tika izsludināts apbūves ieceres arhitektūras un dizaina risinājumu ideju konkurss "Ražošanas ēkas un rūpnieciskās ražošanas ēkas rekonstrukcijas ideju mets" vēsturiskajā kosmētikas ražotnē "Dzintars", Rīgā Mālu ielā 30. Uzņēmuma ražošanas un komercapbūves teritoriju veido divi funkcionāli saistīti nekustamie īpašumi: zemes gabals ar kopējo platību 65 300 kvadrātmetri un ēkas ar kopējo platību 48 000 kvadrātmetri. Apbūves teritoriju veido kopā 37 būves (administratīvās ēkas, ražošanas ēkas, noliktavas, saimniecības ēkas, tehniskās ēkas, darbnīcas, laboratorijas, nojumes, garāža, katlu māja).
Interese par konkursu bijusi liela, konkursa dokumentāciju izņēma 20 interesenti, un plaši tika apsekotas abas ēkas. Metu konkursā tikuši četri darbi, kurus finālā žūrija arī vērtēja, pastāstīja uzņēmumā.

"]"Dzintara" kosmētikas ražošanas pirmsākumi ir meklējami 1849. gadā, kad Heinrihs Ādolfs Brīgers Rīgā dibināja ziepju un parfimērijas fabriku, kas vēlāk triju paaudžu laikā iekļuva Latvijas lielāko kosmētikas ražotāju vidū.

"Lursoft" Multi atskaite rāda, ka kosmētikas ražotājs ar zaudējumiem strādājis jau kopš 2008. gada un 2017. gadā tie sasnieguši 1,77 miljonus eiro, savukārt apgrozījums bijis 6,28 miljoni eiro. Pēc tam kosmētikas ražotājam AS "Dzintars" tika pasludināts maksātnespējas process, un uzņēmuma nodokļu parāds jau pietuvojies deviņiem miljoniem eiro. Uzņēmumam pirms maksātnespējas procesa jau 2016. gadā tika ierosināts tiesiskās aizsardzības process. Līdz ar AS "Dzintars" maksātnespēju tā īpašnieks Gerčikovs reģistrēja jaunu uzņēmumu – SIA "Dzintars beauty".

Jau ziņots, ka nesen "Dzintars" mainījis gan īpašniekus, gan nosaukumu. Jaunais uzņēmuma nosaukums ir "H.A. Brieger" un tas reģistrēts 2020. gada jūlijā, bet kosmētikas produktiem saglabāts zīmols "Dzintars". Kosmētikas ražotāja H.A.Brieger lielākais akcionārs ir Igaunijas industriālās ražošanas uzņēmums Skinest Group, kas strādā desmit valstīs, nodarbinot vairāk nekā 1400 cilvēkus. "Skinest Group" pieder 67% uzņēmuma "H.A.Brieger", savukārt 33% pieder uzņēmuma vadītājai Anastasijai Udalovai. 2021. gada martā tirdzniecībā nonāca pirmā atjaunotā "Dzintars" kosmētikas līnija, ko ražoja "H.A.Brieger". Uzēmuma apgrozījums 2020. gadā bija 5 580 eiro, bet peļņa pēc nodokļiem 772 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!