Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tūrisma nozare ir viena no visvairāk pandēmijas skartajām industrijām. Gada sākumā uzņēmumi plānoja attīstību un turpmāko izaugsmi, tagad cīnās par izdzīvošanu. Ir skaidrs, ka ne visi pēc pandēmijas atgriezīsies, tomēr stabilākie uzņēmumi pat šajā situācijā nenokar galvu un vērtē potenciālās iespējas nākotnē, kā nozarei vajadzēs piemēroties pārmaiņām, ko izraisījis Covid-19. 2019. gadā tūrisma braucienu eksports sasniedza 907 miljonus eiro, salīdzinājumam – 2016. gadā tie bija 812 miljoni eiro, liecina Latvijas Bankas dati. Šī gada pirmajā pusē braucienu eksports ir sarucis līdz 243 miljoniem eiro, kas nav pat trešdaļa no pērn iespētā.

Tūrisma nozares bukletos atskats uz 2020. gadu varētu sākties apmēram šādi: pirmie divi mēneši bija fantastiski, tika plānots kārtējais veiksmīgais gads, bija cerības uz jauniem rekordiem, un tad – šoks. Pandēmija nāca kā pārsteigums. "Sākumā visi domājām, ka tā būs uz noteiktu laika periodu, neviens negaidīja, ka tā ievilksies tik ilgi. Pat pēc pirmās ārkārtējās situācijas šķita, ka viss var atgriezties vecajās sliedēs, un tad situācija tikpat strauji mainījās," atceras "Baltic Travel Group" vadītājs Vlads Korjagins.

Sākumā tūrisma operatoru vēlme strādāt un organizēt čārterreisus, piemēram, uz Bulgāriju un Grieķiju, neizrādījās veiksmīga, it īpaši tāpēc, ka reisu aizliegumi, balstoties uz Covid-19 kumulatīvajiem rādītājiem, saskaņā ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra izveidoto valstu sarakstu tika publiskoti piektdienu pēcpusdienās, kas ļoti apgrūtināja tūrisma aģentūru un operatoru darbu, kā arī faktiski apturēja ienākošā tūrisma plūsmu, jo izmaiņas un atcelšanas bija jāveic ļoti īsā laikā, atgādina "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša. Salīdzinot ar pandēmijas sākuma periodu, vasarā situācija teorētiski bija labāka, bet realitātē – tūrisma nozarei tas radīja daudz neproduktīva darba, mēģinot organizēt ceļojumus, pārdodot vietas čārterreisos, lai pēc tam atceltu ceļojumus un skaidrotu ceļotājiem situāciju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!