Foto: Zane Bitere/LETA

Rektoru padome ir vērsusies pie atbildīgajām Saeimas komisijām, un, atsaucoties uz Augstskolu likumu, lūdz Saeimu – pārstāvot valsts augstskolu dibinātāju – rast iespēju segt valsts augstskolām energoresursu tarifu pieauguma dēļ radušos izdevumus.

Ņemot vērā pēdējā gada laikā notikušo straujo cenu attīstības dinamiku un ievērojamo cenu kāpumu gada griezumā, nepieciešams nodrošināt, ka Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajos studiju bāzes finansējuma aprēķinos, kas saskaņojami ar Finanšu ministriju un citām ministrijām, tiek iekļauts valsts augstskolām saistošais, SPRK jau apstiprinātais tarifu pieaugums, teikts padomes vēstulē, kura nosūtīta Saeimai.

Pandēmijas apstākļos kopš 2020. gada marta vairākās izmaksu pozīcijās augstskolu izdevumi ir palielinājušies – nodrošinot epidemioloģiskās drošības un pretepidēmijas pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai (piemēram, telpu un virsmu dezinfekcija, ventilācijas nodrošināšana utt.); nodrošinot individuālos aizsardzības līdzekļus personālam; kā arī uzlabojot materiāli tehnisko aprīkojumu (datortehnika, programmatūra, datubāžu licences u.c.) attālinātā studiju procesa norisei. Izglītības un zinātnes ministrija 2021. gada pirmajā pusē pat sagatavoja ziņojumu "Ar Covid-19 pandēmijas izplatību saistīto zaudējumu atlīdzināšana augstākās izglītības iestādēm", kurā tika aprēķināti provizoriskie zaudējumi un piedāvāts nodrošināt nepieciešamo finansējumu augstskolu zaudējumu kompensēšanai saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatību. "Diemžēl mums neskaidru iemeslu dēļ Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais ziņojums netika iesniegts izskatīšanai valdībā," norādīts vēstulē.

Cita starpā Rektoru padome akcentē, ka proporcionāli energoresursu izmaksu palielinājumam pieaug arī valsts budžetā maksājamais PVN par patērētajiem energoresursiem. Līdz ar to Rektoru padome lūdz izskatīt arī citus iespējamos mehānismus, piemēram, valsts visām Latvijas Republikā reģistrētām izglītības iestādēm varētu kompensēt PVN daļu no pieaugošajām energoresursu izmaksām.

Organizācija arī aicina izvērtēt iespēju samazināt likumā noteiktās PVN likmes gāzes, siltumenerģijas un elektroenerģijas piegādes pakalpojumiem, ko pieļauj ES direktīva par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu. Šāda regulējuma ieviešana – vismaz uz laiku līdz brīdim, kad energoresursu cenas stabilizējas – ļautu gan iedzīvotājiem, gan organizācijām un uzņēmumiem saglabāt maksātspēju, kā arī norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!