Foto: LETA
Saistībā ar Ekonomikas ministrijas (EM) izplatīto paziņojumu par siltumenerģijas tarifa kāpumu Rīgā, AS “Rīgas siltums” valde uzsver, ka reorganizācija tiek rosināta ar mērķi samazināt projekta finansēšanas izmaksas un tā neietekmēs siltumenerģijas tarifu, kas tiks saglabāts nemainīgi zems, paziņojumā presei norāda “Rīgas siltums”.

Kā ziņots, EM uzskata, ka "Rīgas siltuma" lēmums pievienot SIA "Rīgas bioenerģija" var novest pie siltumenerģijas cenas palielināšanas galvaspilsētā.

Savukārt "Rīgas siltums" norāda, ka "Rīgas bioenerģijas" dibināšanas mērķis bija siltumenerģijas tarifa stabilizācija vai pat samazinājums. Šis mērķis tiek un tiks īstenots.

Tarifs rīdziniekiem šobrīd ir zemākais starp Latvijas pilsētām un ilgstoši arī starp Baltijas valstu galvaspilsētām.

No vairākiem iespējamajiem SIA "Rīgas bioenerģija" kā AS "Rīgas siltums" 100% piederošas sabiedrības attīstības scenārijiem, balstoties uz starptautiskas auditoru kompānijas atzinumu, par ekonomiski pamatotāko tika atzīts un izvēlēts scenārijs, kas paredz "Rīgas bioenerģijas" integrēšanu "Rīgas siltuma" struktūrā.

"Rīgas siltuma" valdes rīcībā nav informācijas par faktiem, ar ko pamatojami EM apgalvojumi par tarifa iespējamu paaugstināšanu.

"Tāpat jāatzīmē, ka, pretēji EM paziņojumā minētajam, SIA "Rīgas Bioenerģija" šobrīd nav uzņēmusies kredītsaistības 24,5 miljonu eiro apmērā, un līdz ar to tādas nevar tikt pārņemtas reorganizācijas rezultātā," paziņojumā norāda "Rīgas siltums".

Par iepriekš minēto padomes locekļiem, tai skaitā EM intereses pārstāvošajam padomes loceklim, tika sniegta detalizēta informācija. Sabiedrības valde uzskata, ka EM paustā informācija nav pamatota ar faktiem, un šajā kontekstā ir neizprotama.

Uzņēmumā akcentē, ka 5. jūlijā notiks "Rīgas siltuma" padomes sēde, kurā uzņēmuma valde lūgs padomei sniegt piekrišanu "Rīgas siltuma" reorganizācijai, kuras rezultātā "Rīgas Bioenerģijas" katlumāja tiks pievienota "Rīgas siltuma" siltumavotiem.

"Rīgas siltums" arī turpina aktīvi strādāt pie tā, lai panāktu pēc iespējas zemākas darbības izmaksas, kas, savukārt, ļauj noturēt zemu tarifu, tajā pašā laikā nodrošinot augstu siltumapgādes kvalitāti, drošību, dabas resursu tālredzīgu izmantošanu, maksimāli ierobežojot kaitīgo vides faktoru ietekmi uz cilvēkiem un dabu, norāda uzņēmumā.

Uzņēmuma darbība vērsta, lai īstenotu ilgtspējīgus risinājumus energoefektivitātes uzlabošanai – gan pielietojot jaunākās tehnoloģijas, gan samazinot atkarību no importētiem energoresursiem un vairāk izmantojot vietējos bioresursus, kas ir ekonomiski izdevīgāks risinājums ne tikai sabiedrībai, bet arī veicina arī tautsaimniecības attīstību Latvijā.

Reorganizācija – iekļaujot meitas uzņēmumu – "zaļās enerģijas" ražotāju "Rīgas Bioenerģija" – "Rīgas siltuma" struktūrā, nodrošinās visu minēto faktoru veicināšanu: gan iespēju arī turpmāk saglabāt siltumenerģijas tarifu stabili zemu, gan būtiski palielinās "zaļās enerģijas" īpatsvaru Rīgas pilsētas kurināmā bilancē, nodrošinot videi draudzīgu siltumenerģijas ražošanu, pauž uzņēmumā.

Tāpat arī tā samazinās atkarību no importētiem energoresursiem, radīs lielākas iespējas sasniegt Latvijas enerģētikas politikas ilgtermiņa mērķi, kas noteikts Enerģētikas attīstības pamatnostādnēs 2016.-2020. gadam, par kuru izpildi ir atbildīga EM.

Tāpat uzņēmumā norāda, ka "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifa attīstības politika, uzņēmuma stratēģiskā un finanšu vadība visā pastāvēšanas laikā ir bijusi veiksmīga, uzņēmums ir strādājis ar peļņu, vienlaikus nodrošinot zemāko siltumenerģijas tarifu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!