Foto: LETA

SIA "Tet" dalībnieku sapulcē piektdien, 4. decembrī, tās pārstāvji lēmuši atsaukt Juri Gulbi no valdes priekšsēdētāja amata, kas vienlaikus nozīmē atstāt arī galvenā izpilddirektora amatu. Lēmums stājas spēkā šī gada 4. decembrī, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Akcionāru sapulce izvērtēja situāciju saistībā ar prokuratūras uzrādītajām apsūdzībām "Tet" valdes priekšsēdētājam Gulbim un vēl četrām personām. Iepriekš "Tet" padome vienbalsīgi atbalstīja neatkarīga starptautiska uzņēmuma piesaisti, lai veiktu izpēti par uzņēmuma darbinieka rīcību pirms 12 gadiem noritējušajā televīzijas virszemes apraides ieviešanas konkursā un tam sekojošo līgumu slēgšanu ar infrastruktūras pakalpojumu sniedzējiem.

Kā klāstīja uzņēmumā, starptautiskais neatkarīgās izmeklēšanas uzņēmums secināja, ka nav atklāti pierādījumi, kas liecinātu par SIA "Tet" pašreizējo vai bijušo darbinieku un amatpersonu ļaunprātīgu vai uzņēmuma komerciālajām interesēm neatbilstošu rīcību.

Pēc iepazīšanās ar neatkarīgās izmeklēšanas rezultātiem, kā arī vairāku dienu ilgām diskusijām "Tet" padome dalībnieku pārstāvjiem ir sniegusi savu atzinumu, ka "Tet" valdes priekšsēdētājs un galvenais izpilddirektors, kā arī Juridiskās daļas direktors saglabā "Tet" padomes uzticību. Ņemot vērā uzņēmuma pārvaldībā īstenoto vienbalsības principu, "Tet" padomē lēmums pieņemts vienbalsīgi.

Taču, neskatoties uz to, ka pārkāpumi Gulbja rīcībā nav konstatēti, "Tet" padome un dalībnieku pārstāvji apzinās, ka apsūdzību uzrādīšanas fakts diemžēl met ēnu uz uzņēmuma nevainojamo reputāciju un rada reputācijas ilgtermiņa riskus uzņēmumam un uzņēmuma nākotnes vērtībai.

Līdz ar to "Tet" dalībnieku pārstāvji lēma atsaukt Gulbi no valdes priekšsēdētāja amata, kas vienlaikus nozīmē atstāt arī galvenā izpilddirektora amatu.

Pats Gulbis saka paldies akcionāriem par uzticību 14 gadu garumā un "Tet" darbinieku komandai par kopā paveikto. "Kategoriski vēlreiz noraidu man uzrādītās prokuratūras apsūdzības. Mana sirdsapziņa ir tīra, ko apliecina arī neatkarīgo ekspertu vērtējums," norādījis līdzšinējais "Tet" valdes priekšsēdētājs. "Tomēr man ir svarīga ilgus gadus vadītā uzņēmuma nākotne, tāpēc respektēju, ka, mana atrašanās vadībā šobrīd radītu reputācijas riskus."

Jau tuvākajā laikā "Tet" padome uzsāks "Tet" valdes priekšsēdētāja un galvenā izpilddirektora atlases procedūru. Tikmēr par valdes priekšsēdētāja un galvenā izpilddirektora pienākumu izpildītāju nozīmēts galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks.

Gulbis darbu "Tet" (toreiz "Lattelecom") uzsāka 2007. gadā kā finanšu direktors, bet par valdes priekšsēdētāju kļuva 2008. gadā.

Kā iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzības "Tet" valdes priekšsēdētājam Gulbim un vēl četrām personām par iespējamu līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā, uzņēmumam nodarītos zaudējumus lēšot 7 585 533 eiro apmērā.

"Tet" apstiprina, ka 2010. gadā uzsāktā kriminālprocesā šobrīd ir uzrādītas apsūdzības arī "Tet" valdes priekšsēdētājam un Juridiskās daļas direktoram. Gulbis apsūdzībai nepiekrīt: "Kategoriski un pilnībā noraidu uzrādītās apsūdzības. Esam gatavi aizstāvēt un pamatot katru uzņēmuma pieņemto lēmumu. Mūsu prioritāte vienmēr ir bijusi uzņēmuma attīstība tikai un vienīgi tiesiskā veidā."

Tiesībsargi uzskata, ka "Kempmayer" saistību pārņēmējs kompānija "Hannu Digital" ciparu televīzijas projektā tika iesaistīts mākslīgi un Gulbis izmantojis "Lattelecom" (tagad - "Tet") īpašnieku un padomes uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!