Restorānu nozarē jau ilgstoši trūkst vairāk nekā 3000 darbinieku, un hronisks darbaspēka trūkums nopietni apdraud restorānu pastāvēšanu un nozares konkurētspēju, tāpēc Latvijas Restorānu biedrība (LRB) aicina Ekonomikas ministriju (EM) un atbildīgo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisiju veikt izmaiņas ārvalstu darbaspēka regulējumā, portālu "Delfi" informēja LRB.

"Pašlaik Ekonomikas ministrijas izveidotajā speciālistu sarakstā, kuru piesaistei no ārvalstīm iecerēts piemērot atvieglojumus, ir iekļautas tikai augsti kvalificētas profesijas, piemēram, inženieri, programmētāji un vadītāji. Šāda pieeja neatbilst Latvijas aktuālajai ekonomiskajai situācijai, jo vislielākais darbinieku trūkums ir vērojams tieši pakalpojumu jomā, bet jo īpaši viesmīlības un restorānu nozarē. Turklāt no valsts visvairāk aizbraukuši un turpina aizbraukt tieši zemi kvalificētie cilvēki, kas vēl vairāk samazina potenciālo darbinieku skaitu. Tāpēc ārvalstu darbaspēka piesaiste ir nevis filozofisks, bet izdzīvošanas jautājums," paudis LRB prezidents Jānis Jenzis.

Saskaņā ar LRB aplēsēm Latvija pēdējo desmit gadu laikā ir zaudējuši aptuveni 170 tūkstošus cilvēku darbaspējīgā vecumā. Vienlaikus biedrība norāda, ka valsts nav radījusi mehānismu, kā kompensēt darbaspēka trūkumu, kas ir viens no galvenajiem ekonomisko attīstību bremzējošiem faktoriem.

LRB skaidroja, ka dzīves stila un restorānu nozares saglabāšanai Latvijā, nepieciešams steidzami veikt būtiskus uzlabojumus darbaspēka pieejamības veicināšanai un administratīvā sloga samazināšanai, piemēram, iekļaut EM izveidotajā sarakstā arī tādus speciālistus kā pavārs un virtuves darbinieks, kā arī mazināt birokrātisko slogu ārvalstu darbinieku piesaistei. Tāpat ir nepieciešams atcelt ierobežojumu ārvalstu studentiem strādāt 20 stundas nedēļā, kā arī samazināt minimālo algu ārvalstu darbiniekiem līdz nozares vidējai algai.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā valdība atbalstīja EM izstrādātās izmaiņas ārvalstu darbaspēka piesaistes regulējumā, tostarp sarakstu ar profesijām, kurās prognozēts būtisks darbaspēka trūkums un kuru piesaiste darbam Latvijā turpmāk būs vienkāršāka.

EM sarakstā ietvertas 237 profesijas šādās jomās: zinātne, fizika, ķīmija, matemātika, statistika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, apstrādes rūpniecība, elektrotehnoloģijas, elektrotehnika, būvniecība, finanšu analīze un pārvalde, zvejas kuģu vadīšana, gaisa kuģu vadīšana un tehniskā apkope.

Sarakstā lasāmas dažādas profesijas, piemēram, zinātnes jomā sarakstā iekļauti gan astronomi, astrofiziķi un atomfiziķi, gan arī pētnieki un zinātniskie asistenti. Savukārt finanšu analīzes jomā iekļautas tādas profesijas kā finanšu tirgus analītiķis, finanšu analītiķis, naudas apgrozības analītiķis, finanšu risku vadītājs.

Jaunā regulējuma mērķis ir darbam Latvija piesaistīt augsti kvalificētus viesstrādniekus, skaidroja EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!