Foto: F64

Rīgas pašvaldībā noteikts aizliegums tirgot alkoholiskos dzērienus arī patērēšanai uz vietas nakts stundās mazumtirdzniecības vietās, kurām nav nodrošināta atsevišķa ieeja, otrdien informēja Rīgas domes (RD) sēdē.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Saistošie noteikumi paredz no plkst.22 līdz 8 aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību izlejamā veidā patērēšanai uz vietas tirdzniecības zālē, kurai nav nodrošināta atsevišķa ieeja un kura nav konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai. Par konstruktīvi atdalītu telpu saistošo noteikumu izpratnē ir uzskatāma telpu grupa, kas ir fiksēta kadastrālās uzmērīšanas jeb tehniskās inventarizācijas lietā.

Pašlaik likums noteic, ka minētajā laika posmā alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta, taču, ja veikalā tiek iekārtota vieta, kur alkoholiskie dzērieni tiek pārdoti izlejamā veidā patērēšanai uz vietas, tad šai vietai nav noteikti darba laika ierobežojumi. Tādējādi netiek sasniegts sākotnējais mērķis ierobežot alkoholisko dzērienu tirdzniecību pēc plkst.22, norāda dome.

Ar jauno saistošo noteikumu ieviešanu dome plāno novērst konstatēto tendenci palielināties alkoholisko dzērienu patēriņam un tādējādi arī nekārtības, kas pasliktina sadzīves apstākļus pilsētas iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka Rīgas pašvaldības policija pērn par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās un atrašanos sabiedriskās vietās reibumā vai par atrašanos sabiedriskās vietās tādā reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu, sastādījusi 1053 protokolus, savukārt nepilngadīgajiem pērn par šo pašu pārkāpumu sastādīti 120 protokoli.

Saskaņā ar Ministru kabineta datiem 2012.gadā vidēji viens Latvijas iedzīvotājs patērēja 8,8 litrus reģistrētā absolūtā alkohola jeb 10,3 litrus, rēķinot uz 15 gadu veciem un vecākiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!