Foto: Shutterstock

Sekojot citu valstu pieredzei, Latvijā uzsāk pilotprojektu, lai izmēģinātu jaunu bioatkritumu šķirošanas pieeju. Tā ietvaros plānots izpētīt iedzīvotāju bioatkritumu šķirošanas paradumus, kā arī piedāvāt alternatīvu metodi, lai veicinātu šķirošanu, informē apsaimniekošanas uzņēmums “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP).

Sākot ar oktobra vidu, vairākās RNP apsaimniekotajās mājās klienti saņem speciālu bioatkritumu šķirošanas komplektu, kurā ietilpst to šķirošanai paredzēts konteiners un bionoārdāmie maisiņi, kas šķirošanu ikdienā padara ērtāku. Projektā piedalās ap 4000 rīdzinieku vairākos Rīgas mikrorajonos. Pilotprojekta ietvaros pārbaudīs, vai šie maisiņi veicina šķirotu bioatkritumu apjoma palielināšanos.

Šobrīd tiek nodrošinātas iespējas šķirot stiklu, metālu, plastmasu, papīru, tekstilu un bioloģiski noārdāmos atkritumus jeb bioatkritumus. Pieejamie dati rāda, ka bioatkritumu šķirošana nenotiek pietiekamā apjomā. No visiem Rīgā radītajiem sadzīves atkritumiem tikai 2% ir dalīti vākti bioatkritumi, bet pētījumi liecina, ka tie veido pat 35% no kopējā sadzīves atkritumu apjoma, informē RNP.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" pārvaldīšanā ir aptuveni 3 850 dzīvojamās mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!