Foto: LETA

Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekotājs AS "Tīrīga" nodrošinājis investīcijas septiņu miljonu eiro apmērā auto un konteineru parka modernizācijai, jaunu, Eiropas Savienības (ES) standartiem atbilstošu atkritumu savākšanas automašīnu un konteineru iegādei, informē uzņēmums.

Saskaņā ar Rīgas atkritumu sistēmas modernizācijas projektu pirmā gada laikā tiks atjaunots atkritumu savākšanas autoparks, nomainot un uzlabojot morāli un fiziski novecojušās atkritumu savākšanas automašīnas un atkritumu tvertnes. Papildu investīcijas vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā veiktas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sistēmas izveidē, lai nodrošinātu klientiem ērtu līguma pārslēgšanas iespēju un atkritumu izvešanu, pārslēdzot līgumus digitālā vidē, izmantojot e-pakalpojumu risinājumus.

AS "Tīrīga" publiskās-privātās partnerības ietvaros ir atbildīga par to, lai saskaņā ar visām iepirkuma prasībām vairākos etapos tiktu nodrošināta kvalitatīva Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācija un ilgtspējīga attīstība, atbilstoši ES direktīvas prasībām.

"Autoparka modernizācija ļaus būtiski mazināt transporta ietekmi uz apkārtējo vidi, samazinot CO2 izmešu daudzumu, kā arī pilsētā būs mazāk trokšņu. Pateicoties mūsdienīgiem un ekonomiskajiem auto dzinējiem, samazināsies degvielas patēriņš. Kopumā plānots nodrošināt 90 jaunas, videi draudzīgas automašīnas – gan atkritumu izvedējus nešķiroto un dalīti vākto atkritumu vākšanas konteineru transportam paredzēto transportu, gan konteineru pārvadāšanai nepieciešamo autotransportu," uzsver AS "Tīrīga" valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

Jau minēts, ka sākot ar š. g. 15. jūliju, līgumu par atkritumu apsaimniekošanu jāpārslēdz visiem Rīgas iedzīvotajiem – gan fiziskām, gan juridiskām personām.

"Esam investējuši vairāk nekā 100 tūkstošus eiro IT infrastruktūras izveidē. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu ātru, ērtu un efektīvu līguma pārslēgšanu, kas jāīsteno līdz 15. septembrim, kad "Tīrīga" uzsāk atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanu," norāda Levics.

Mūsdienīgas, starptautiskām prasībām atbilstošas apsaimniekošanas sistēmas izveide paredz investīcijas atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveidē, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei. Tostarp, atkritumu savākšanas pakalpojuma, īpaši atkritumu dalītās vākšanas pakalpojuma, pieejamības līmeņa paaugstināšanu.

AS "Tīrīga" publiskais partneris ir "Getliņi Eko", kas nodrošina publiskās-privātās partnerības projekta uzraudzību un vietas atkritumu laukumu izveidei. Savukārt privātais partneris ir SIA "CREB Rīga", ko dalībai publiskās-privātās partnerības konkursā izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji – SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide". SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide" nodrošinās pakalpojuma sniegšanu iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!