Foto: Publicitātes attēli
Modes un izklaides centrs "Rīga Plaza" veiks gan iekštelpu, gan teritorijas apgaismojuma nomaiņu uz energoefektīvo LED apgaismojumu, izmantojot apgaismojuma kā ārpakalpojuma (Lighting as a Service) risinājumu, informē uzņēmuma pārstāvji.

Gada laikā apgaismojuma nomaiņas rezultātā paredzēts teju uz pusi samazināt tam nepieciešamo elektroenerģijas patēriņu, tādējādi arī samazinot radīto CO2 izmešu apjomu. Pakalpojumu nodrošinās SIA "RCG LightHouse".

"Pašreizējā enerģētikas situācijā pāreja uz energoefektīviem risinājumiem ir neizbēgama. Apgaismojums ir viens no lielākajiem elektroenerģijas patēriņa veidotājiem lielveikalos, tādēļ tam primāri tiek meklētas lētākas, bet tikpat efektīvas alternatīvas. Agrāk apgaismojuma nomaiņai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi, bet tagad, kad attīstījušies dažādi uzņēmējdarbības veidi un ir iespējams nomāt pat tehnoloģiskos risinājumus, esam izvēlējušies sadarboties ar jomas līderiem un uzticēt apgaismojuma nomaiņu SIA "RCG LightHouse"," saka Hanness Pīls (Hannes Pihl), "Summus Capital" valdes loceklis.

Nomainot apgaismojumu gan tirdzniecības centra telpās, gan tā piegulošajā teritorijā, tiks ne vien uzlabota apgaismojuma kvalitāte, bet arī ievērojami samazināts elektroenerģijas patēriņš un dabā nonākošo CO2 izmešu apjoms. Aprēķināts, ka "Rīga Plaza" jaunais apgaismojuma risinājums samazinās elektroenerģijas patēriņu par 233.13 MWh gadā, kas pēc šī brīža elektroenerģijas cenām samazinātu apgaismojumam patērētās elektroenerģijas izdevumus par teju 50%. Šāda risinājuma ieviešana par 25,41 tonnām gadā samazinās saimnieciskās darbības rezultātā radušos CO2 izmešus.

"Energoefektivitātes un ilgtspējīgās attīstības problemātika komercīpašumu segmentā tiek intensīvi apspriesta. Jo īpaši tagad, energoresursu tarifiem strauji pieaugot, nekustamā īpašuma īpašnieki un pārvaldītāji fokusējas uz iespējām ietaupīt izmaksas un, rūpējoties par vidi, samazināt CO2 izmešu apjomus. Esmu lepns, ka "Colliers" pārvaldītais tirdzniecības centrs "Rīga Plaza" ir parakstījis līgumu par centra un teritorijas apgaismojuma nomaiņu uz videi draudzīgo apgaismojuma sistēmu, šādi kļūstot par arvien zaļāku un pārvaldībā efektīvāku savā ikdienā," stāsta "Colliers" vadītājs un partneris Ēriks Bergmans.

Tehnisko risinājumu nodrošinās SIA "RCG LightHouse", kas ir Baltijā lielākais apgaismojuma kā ārpakalpojuma (ESCO) uzņēmums. SIA "RCG LightHouse" palīdz uzņēmumiem pāriet uz visaugstākās efektivitātes LED apgaismojumu bez sākotnējām investīcijām un tehniskajiem riskiem. Uzņēmums jau patlaban ir nomainījis vairāk nekā 150 000 apgaismojuma vienības vairāk nekā 400 ēkās un teritorijās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

SIA "RCG LightHouse" valdes priekšsēdētājs Kaspars Osis skaidro, kādēļ uzņēmumi izvēlas šādu risinājumu, nevis iegādājas apgaismojumu paši: "Apgaismojums kā ārpakalpojums nodrošina pāreju uz augstas efektivitātes un kvalitātes LED apgaismojumu bez sākotnējiem ieguldījumiem. Rezultātā tiek dalītas samazinātās elektroenerģijas un apsaimniekošanas izmaksas, un klients tiek pie redzamiem ieguvumiem jau no pirmās sadarbības dienas. Klienta ieguvumi ir jauns un kvalitatīvs apgaismojums, zemākas operatīvās izmaksas un ietaupīts laiks citiem, svarīgākiem biznesa izaicinājumiem." Vaicājot par tirdzniecības centru pieredzi izmantot šādu risinājumu Latvijā, Osis stāsta, ka "Rīga Plaza" un "RCG LightHouse" apgaismojuma kā ārpakalpojuma darījums starp lielajiem tirdzniecības centriem ir līdz šim lielākais Latvijā.

Šis nav pirmais tirdzniecības centrā ieviestais energoefektivitātes risinājums. Pērn "Rīga Plaza" pārgāja uz atjaunojamās elektroenerģijas izmantošanu, gada griezumā samazinot nepieciešamās elektroenerģijas ražošanā radīto CO2 emisiju apjomu par 2600 tonnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!