Foto: Publicitātes attēls
Neraugoties uz brīvo platību īpatsvara palielināšanos, pašlaik būvniecības stadijā ir ēkas, kurās būs ap 100 tūkst. kvadrātmetru biroju platību, bet vēl ap 90 tūkst. kvadrātmetru ir plānošanā, šādu informāciju par Rīgas biroju tirgu apkopojusi kompānija "CBRE".

Šā gada pirmajā pusgadā gan neviena biroju ēka nav nodota ekspluatācijā, bet līdz gada beigām tiks pabeigti divi projekti – 5000 m2 liela jaunbūve "Barona kvartālā" un biroju ēkas "Icon" rekonstrukcija 3000 m2 apjomā Rīgas centrā, kura jau ir iznomāta kompānijai "Printful".

Nekustamā īpašuma attīstītāji savu ieceru realizācijai ir izvēlējušies dažādas atrašanās vietas Rīgā – gan Daugavas labajā, gan kreisajā krastā. Piemēram, "Galio Group" sākusi projekta īstenošanu VEF rajonā (12,4 tūkst. m2 iznomājamās platības; "Delfi Bizness" jau ziņoja, ka lielāko ēkas daļu izmantos "SEB Global Services"), Skanstē top darījumu centrs "Verde", bet netālu no tās "Pillar" sācis biroju ēkas būvniecību.

Savukārt Pārdaugavā būvdarbi notiek bijušā "Prese nama" vietā Ķīpsalā, "Zeiss Offices" top Mūkusalas ielā, bet netālu no "Spices" tiek īstenota kompleksa "Business Garden" 2. kārta (tas gan formāli ir Mārupes novadā).

Īstenojot šos plānus, biroju platību tirgū būtiski paplašināsies piedāvājums, kā arī uzlabosies kopējā pieejamo telpu kvalitāte, akcentē "CBRE".

Arī "Novira Capital" projektu vadītājs Undalgs Mētra atzīst, ka biroju tirgus kļūst profesionālāks, tajā ienāk kvalitatīvākas telpas un nomniekiem ir plašākas iespējas izvēlēties. Tas nenoliedzami ir pieaugošās konkurences pluss. Rīgas pilsētas teritorija ir liela, tāpēc, viņaprāt, turpmāk koncentrācija kopumā notiks atsevišķos attīstības centros, loģistikas krustpunktos. "Novira Capital" šādā kontekstā ar savu projektu "Novira Plaza" ir nozīmīgā transporta mezgla tiešā tuvumā (tieši pretī Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai, kas ir arī viens no Rail Baltica nozīmīgiem elementiem). Kopumā varētu būt gaidāma lielāka specializācija, pārprofilēšanās, pieļauj Mētra.

"CBRE" informē, ka šobrīd uzņēmumi, kuri interesējas par biroju telpu nomu, vēlas par aptuveni 10-20% mazāku platību, nekā pirms Covid-19. Kompānijas, kuras jau bija plānojušās paplašināties, šīs ieceres pandēmijas dēļ nav atlikušas, taču interesējas par elastīgiem biroju telpu risinājumiem arī jau esošajās platībās, ko nosaka daļēji attālināta darba iespējas uzņēmumos.

Pēc šīs kompānijas datiem, šā gada otrajā ceturksnī vairāk telpu atstāts, nekā iznomāts no jauna, tomēr, pēc ekspertu domām, tai nebūtu jākļūst par ilgtermiņa tendenci pie nosacījuma, ka vakcinācijas temps saglabāsies un pamazām cilvēki atgriezīsies darba telpās. Viena no šī laika tendencēm ir apakšnoma – otrajā ceturksnī ir bijuši vairāki šādi darījumi, signalizējot par uzņēmumu vēlmi paaugstināt savu darba telpu kvalitāti un attiecīgi uz tādām pārvākties.

Pašlaik brīvo platību īpatsvars (vakance) ir 12,6% – mūsdienīgām telpām, tas ir nedaudz vairāk nekā šā gada pirmajā ceturksnī. Savukārt nomas maksa nav būtiski mainījusies. A klases biroju platības tiek piedāvātas vidēji par 14 līdz 17 eiro/m2 mēnesī (tiesa, "Z Towers" ēkā biroju telpas ir iznomātas dārgāk), bet B klases – par 8,20 līdz 14,50 eiro/m2 mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!