Foto: LETA

AS "Rīgas siltums" lēmums pievienot SIA "Rīgas bioenerģija" var novest pie siltumenerģijas cenas palielināšanas galvaspilsētā, portālu "Delfi" informē Ekonomikas ministrija (EM).

EM skaidro, ka "Rīgas siltuma" valde sagatavojusi priekšlikumu reorganizācijas ceļā pievienot uzņēmumam "Rīgas bioenerģiju", tādējādi pārņemot firmas kredītsaistības 24,5 miljonu eiro apmērā.

Lai izpildītu kredītsaistības un atgūtu katlumājas izveidē vēl papildu ieguldītās investīcijas deviņu miljonu eiro apmērā, paredzams, ka uzņēmums varētu palielināt siltumenerģijas cenu Rīgā, brīdina EM, piebilstot, ka pēc reorganizācijas investīciju atmaksai vairs nevarēs izsekot.

Jautājumu par reorganizāciju plānots izskatīt ceturtdien, 5. jūlijā. EM norāda, ka tās pārstāvis Kaspars Lore, kurš ir nominētais pārstāvis "Rīgas siltuma" padomē, šādu lēmumu neatbalstīs. Ja lēmums gūs padomes atbalstu, tas vēl būs jāapstiprina uzņēmuma akcionāriem.

Vēstīts, ka EM jau iepriekš lūdza "Rīgas siltuma" padomi skatīt jautājumu par "Rīgas bioenerģijas" kapitāla daļu iegādi par 4,75 miljoniem eiro. Lores ieskatā akciju iegāde neatbilst "Rīgas siltums" interesēm, jo piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% pārsniedz to cenu, par kuru pērnajā vasarā "Rīgas bioenerģija" kapitāldaļas iegādājās no cita uzņēmuma – SIA "Enerģijas risinājums. RIX". Šādu nostāju EM paudusi arī iepriekš.

Ziņots, ka pērn decembrī "Rīgas siltums" valde lēma ar pirmpirkuma tiesībām no "Rīgas bioenerģijas" iegādāties 50% kapitāla daļu. Lai gan darījuma summu uzņēmumi neatklāja, aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka tā bijusi 4,75 miljoni eiro. "Rīgas bioenerģija" 50% daļu nominālvērtība atbilstoši "Firmas.lv" datiem ir 3,89 miljoni eiro.

"Rīgas siltums" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) iepriekš klāstīja, ka darījuma summa ir par desmito daļu mazāka par ekspertu aplēsēm, kuri kapitāldaļu vērtību noteikuši 5,2 miljonu eiro apmērā.

2017. gada vasarā "Rīgas siltuma" padome lēma neizmantot pirmpirkuma tiesības, jo bija nepieciešams samazināt biznesa riskus.

"Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs skaidroja, ka jūnijā uzņēmuma kapitāla daļas netika iegādātas divu iemeslu dēļ. "Mums bija būvprojekts ar lielām saistībām, un tā plāns tika iekavēts par 20 dienām. 28.novembrī mēs esam saņēmuši Rīgas pilsētas būvvaldes būvekspertu atzinumu par būves nodošu ekspluatācijā un projekts ir pabeigts un piedalās iepirkumos, un konkurē ar nozares vadošajiem uzņēmumiem," sacīja deputāts. Viņš norādīja, ka otrs iemesls pirkuma neveikšanai bija tas, ka pēc gāzes tirgus liberalizācijas bija grūti paredzēt gāzes cenu dinamiku.

"Rīgas bioenerģiju" dibināja 2014. gada decembrī. Uzņēmumu dibināja "Rīgas siltums" un "Enerģijas risinājums. RIX", lai realizētu divu biokurināmo katlumāju būvniecību Rīgā.

Vēstīts, ka "Rīgas siltums" pērn kopumā nopelnījis 7,76 miljonus eiro un lēma dividendēs izmaksāt 52% no peļņas jeb četrus miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!