Foto: Publicitātes attēli
2021. gada pirmajā pusgadā Rīgas biroju tirgū iznomātās platības sasniegušas pirmspandēmijas līmeni. Redzot tirgus potenciālu, investori turpina īstenot biroju attīstības projektus, kas orientēti uz moderniem, augstas kvalitātes risinājumiem. Tikmēr nomnieki pakāpeniski maina paradumus un sāk slēgt nomas priekšlīgumus – novērojuši nekustamā īpašuma (NĪ) konsultāciju uzņēmuma "Newsec" analītiķi.

Kā stāsta "Newsec" analītiķe Inita Nitiša, 2021. gadā Rīgā tiks piedāvātas jaunas biroju telpas, kuru platība ir apmēram deviņi tūkstoši kvadrātmetru, bet 2022. gadā šis skaitlis būs desmit reizes lielāks. Tiek prognozēts, ka nākamajos divos gados Rīgas nekustamā īpašuma tirgu papildinās modernas biroju telpas, kuru platība sasniegs 240 tūkstošus kvadrātmetru.

"Attīstītāji no standarta projektiem pāriet pie radošākiem risinājumiem, kas būs aktuāli moderniem, mūsdienīgiem uzņēmumiem, – tā ir ekoloģiska vide, biroju pilsētiņas, kur nodrošinātas gan darba, gan brīvā laika pavadīšanas iespējas, kā arī konversijas projekti, kas saglabā saikni ar pagātnes Rīgu," stāsta Nitiša.

Martā "Lords LB Special Fund V" sāka būvēt "Preses nama kvartālu", kuru plānots pabeigt līdz 2023. gadam. Projektā varēs strādāt 2,5 tūkstoši darbinieku. Birojam, kas plāno saņemt "BREEAM Excellent" sertifikātu, būs A++ enerģijas klase, kopstrādes, ēdināšanas, brīvā laika pavadīšanas un izklaides telpas, kā arī Baltijas valstīs pirmais futbola laukums uz jumta.

Vēl vienu ekskluzīvu projektu attīsta NĪ uzņēmums "Eastnine". "Kimmel" kvartālā Rīgā bijušās alus darītavas teritorija tiek transformēta par sabiedriskām vietām un birojiem. Objekta kopējā platība sasniegs apmēram 38 tūkstošus kvadrātmetru, bet ap četriem tūkstošiem kvadrātmetru tiks saglabāti kā arhitektūras mantojums. Kvartālā tiek veidota multifunkcionālas pilsētas telpa, kur blakus darba videi tiks saglabātas vēsturiskās nianses.

Apmēram 40 % no visiem tuvākajos gados plānotajiem birojiem tiks celti Skanstes rajonā, kuru arī papildinās "Linstow Baltic" par 10,5 miljoniem eiro no "NP Properties Group" iegādātais "Sporta 2" kvartāls. NĪ attīstītāja vīzija šim konversijas projektam ir moderna, augstas kvalitātes, daudzfunkcionāla urbāniska vide, kurā būs biroji, veikali, dažādas pakalpojumu un brīvā laika pavadīšanas telpas.

Mājsēdes laikā daudzi darba devēji optimizēja savu darbu un plānoja attīstību. Tā, uzņēmumiem pārplānojot savas esošās biroja telpas, nomājot citas, paplašinoties, biroju pieprasījums pieauga un attiecīgi par 2 % punktiem samazināja vakanci, kas tagad ir 13,2 %. Tomēr, salīdzinot ar citu Eiropas valstu galvaspilsētu biroju vakanci, kura vidēji sasniedz 6,8 %, brīvo telpu piedāvājums Rīgā ir pietiekami liels, radot nomniekiem iespējas izvēlēties un meklēt sev labvēlīgākus nosacījumus.

"Pandēmijai pamazām atkāpjoties, Rīgas biroju nomas tirgus iegūst paātrinājumu, bet tirgus aktivitātē lielu ieguldījumu dod tirgū ienākošie starptautiskie un IT uzņēmumi. Šie uzņēmumi diktē aktuālās biroja tendences, izvēloties augstākās klases mūsdienīgus birojus, kas tiek uzskatīts par rīku, lai konkurences apstākļos piesaistītu talantīgākos speciālistus. Piemēram, Baltijas reģiona līderis, starptautiskais alkoholisko dzērienu izplatīšanas uzņēmums "Amber Beverage Group" ir pārcēlies uz vienu no jaunākajiem darījumu centriem Rīgā "Z-Towers" ar domu, ka modernāka darba vide motivēs un pulcēs darbiniekus, nodrošinot uzņēmumam panākumus arī turpmāk," skaidro "Newsec" eksperte.

Lielie uzņēmumi iepriekš plāno, kur vēlēsies atrasties pēc vairākiem gadiem. Tie slēdz nomas priekšlīgumus objektos, kuri vēl tikai tiek celti. Tā galvaspilsētā esošais SEB grupas korporatīvo pakalpojumu centrs ir noslēdzis līgumu ar NĪ attīstītāju "Galio Group" un jau 2023. gada pirmajā pusē apmetīsies 12 tūkstošus kvadrātmetru lielajā darījumu centrā "Gustavs". Kā apgalvo SEB pārstāvis, šis darījums bija ilgi plānots, tā mērķis ir darbiniekus no atsevišķiem birojiem pulcēt zem viena jumta, šādi stiprinot uzņēmuma iekšējo kultūru.

Pandēmijas laikā daļa uzņēmumu veiksmīgi turpināja savu attīstību. Tā tehnoloģiju uzņēmums "Draugiem group" pēdējo divu gadu laikā ir gandrīz dubultojis darbinieku skaitu un atvēris vēl vienu trīs tūkstošus kvadrātmetru lielu biroju pašā Rīgas sirdī – Raiņa bulvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!