Foto: LETA
No uzņēmēju organizāciju ieteiktajiem kandidātiem apstiprināšanai Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā virzīs Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektoru Ģirtu Greiškalnu, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Daiga Grūbe.

EM un Ārvalstu investoru padome parakstīs saprašanās memorandu, kas noteiks, ka Greiškalns Rīgas brīvostas valdē pārstāv valsts intereses, savā darbā ievēro labas pārvaldības, profesionalitātes, atbildības un darbības caurskatāmības principus. 

Ministrijas līdzšinējā pārstāvja Rīgas brīvostas valdē Olafa Pulka pilnvaru termiņš beidzās 8.maijā, tāpēc EM aicināja lielākās uzņēmēju organizācijas ieteikt kandidātu, kas Rīgas brīvostas valdē kā viens no valsts pārstāvjiem varētu pārstāvēt ministriju, skaidro Grūbe. Kopumā uzņēmēju organizācijas bija ieteikušas astoņus kandidātus, bet pēc ministrijas nominācijas komisijas vērtējuma un intervijām kā piemērotākais tika izvēlēts Greiškalns. Saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" Greiškalns var savienot ostas valdes locekļa amatu un amatu sabiedriskajā organizācijā, vēsta Grūbe.

Greiškalns absolvējis Rīgas Tehnisko universitāti. Viņam ir inženierzinātņu bakalaura grāds ekonomikā un ekonomista kvalifikācija starptautisko ekonomisko sakaru organizācijas un plānošanas specialitātē, kā arī maģistra grāds starptautisko ekonomisko sakaru vadīšanā, vēsta ministrijā. Kopš 2006.gada Greiškalns ir Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektors, kura pienākumos ietilpst pārstāvēt un risināt padomes biedru apzinātus un ar Latvijas uzņēmējdarbības vides un investīciju jomas konkurētspējas uzlabošanu saistītus jautājumus. Iepriekš Greiškalns strādājis Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecībā Latvijā, SIA "Parekss Brokeru Sistēma", Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē, kā arī Iekšlietu ministrijā.

"Lai arī Greiškalnu darbam Rīgas brīvostas valdē ir nominējusi uzņēmēju organizācija, šajā amatā viņš pildīs valsts pārstāvja pienākumus. Viens no viņa uzdevumiem būs nodrošināt dialogu ar dažādām uzņēmēju organizācijām, lai Rīgas brīvostā veidotu uzņēmējdarbībai un investīcijām labvēlīgu vidi, nodrošinot vienlīdzīgus un skaidrus spēles noteikumus visiem uzņēmējiem. Tāpat no Ekonomikas ministrijas pārstāvja sagaidām aktīvu, profesionālu un labai pārvaldībai atbilstošu darbu, lai nodrošinātu caurskatāmu lēmumu pieņemšanas procesu Rīgas brīvostā, piesaistītu ostai jaunas investīcijas un uzņēmumus, palielinātu ostas konkurētspēju un turpinātu uzlabot tās darbības rādītājus," komentējis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

"Delfi" jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs maina otrajā pusē paziņoja, ka grasās Pulka vietā darbam Rīgas brīvostas valdē virzīt bezpartejisku uzņēmēju organizāciju pārstāvi. Šim amatam piemērotākais kandidāts tiks izvēlēts konsultāciju procesā ar LDDK, LTRK un ĀIP Latvijā.

EM pašreizējam pārstāvim Rīgas brīvostas valdē Pulkam šā gada 8.maijā beidzās pilnvaru termiņš ostas valdes amatā. Pavļuts licis noprast, ka Pulku atkārtoti nevirzīs Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā. Ministrs vēlējās Pulka nomaiņu jau šā gada sākumā, jo bija nemierā ar viņa darbu pretrunīgajā Spilves pļavu iznomāšanas lietā, kurā osta iznomāja zemi ar ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu saistītajai firmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!