Foto: Publicitātes attēli
Sākta vēsturiskās Rīgas cirka ēkas jaunā kupola montāža no krusteniski līmētajiem koka paneļie (Cross Laminated Timber (CLT)), ko veic SIA "Nordberg Construction", informē uzņēmuma pārstāvji.

Plānots, ka paneļu uzstādīšana tiks pabeigta līdz marta vidum. No CLT paneļiem izgatavotā cirka kupola nesošā konstrukcija, iespējams, būs pirmais šāda veida projekts pasaulē, jo līdz šim nav izdevies atrast analogus.

Rīga cirka kupols ir viena no svarīgākajām 1888. gadā celtās cirka ēkas sastāvdaļām – tam ir gan simboliska un arhitektoniska nozīme, gan praktisks pielietojums, jo kupolu izmanto gaisa akrobāti un vingrotāji. Iepriekšējā cirka kupola konstrukcija bija veidota no dzelzceļa sliedēm, tagad tā atradīsies zem jaunā kupola kā dekoratīvs, vēsturisks elements.

Jauno kupolu kopā veidos 64 CLT paneļi, kas izkārtoti divos līmeņos – gan apakšējā, gan augšējā katrā pa 32. Katrs apakšējā līmeņa panelis sver ap 1,7 tonnas, bet otrajā līmenī izvietotie paneļi katrs sver ap vienu tonnu. CLT ir industriāli ražoti masīvkoka paneļi, ko veido plaknē vairākās kārtās salīmēti perpendikulāri viens otram novietoti dēļi. Cirka kupolam paredzētos paneļus veido septiņas dēļu kārtas. CLT paneļiem ir augsta strukturālā stiprība un stabilitāte, ko apliecina arī cirka kupola plānotā nestspēja 70 tonnas.

Lai sagatavotos kupola montāžai cirka ēkai tika izveidota jauna dzelzsbetona pamatu plātne, uz kuras visapkārt esošajam kupolam izbūvētas 16 monolītā dzelzsbetona kolonnas, uz kurām balstītas jaunas tērauda kolonnas. Virs kolonnām izveidots tās savienojošs dzelzsbetona rīģelis un uz tā ik pēc noteikta attāluma izvietoti metāla leņķi CLT kupola paneļu atstutēšanai. CLT paneļus stiprina vienu pie otra ar speciāliem savilcējiem, katram panelim paredzētas sešas līdz septiņas savienošanas vietas. Augšpusē kupolu noslēgs tērauda konstrukciju gredzens virs kura stiprināsies vēl viens Rīgas cirka atpazīstamības elements – atjaunota vēsturiskā laterna. Uz kupola virspuses tiks stiprināts latojums un veikta siltumizolācijas ieklāšana. Kupola jumta segumam izvēlēts skārda valcprofils sarkanīgā tonī, kas līdzīgs vēsturiskajai ēkai.

"Katrs CLT panelis sagatavots atbilstoši konkrētajai atrašanās vietai kupola konstrukcijā. Visi iegriezumi, zāģējumi, frēzējumi veikti ar CNC iekārtu, kas nodrošina augstu precizitāti. Ražošanas procesā pieļaujamās pielaides ir 2 mm uz vienu vai otru pusi, un, kā liecina pašreizējais montāžas process, nobīdes vai kļūdas nav vērojamas. Kupols veidojas atbilstoši iecerētajam. Tiesa, lielākais izaicinājums ir pati montāža, jo paneļu svars ir milzīgs, to pacelšanai tiek izmantots torņa celtnis un nav vienkārši tik lielu elementu ielikt tam paredzētajā vietā. Lielā vējā darbs tiek pārtraukts, taču citi laikapstākļi mums netraucē, jo no virspuses kupols ir nosegts," saka SIA "Nordberg Construction" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Zaķis.

"Projekta arhitekti – Uldis Lukševics un viņa komanda arhitektu birojā "NRJA" – ierosināja kupola konstrukciju veidot ar CLT konstrukcijām. Sākumā bijām skeptiski – līdz šim mums nav izdevies atrast šāda tipa konstrukcija kaut kur citur pasaulē. Ņemot vērā, ka pati būve ir nestandarta, kopīgi nolēmām ēkas arēnai paredzēt jaunu, no CLT izgatavotu nesošo kupola konstrukciju. CLT ir mūsdienīgs materiāls, kura pielietojums aizvien paplašinās un mēs redzējām iespēju to piemērot šajā projektā. Turpinājumā sekoja sarežģīti, nestandarta būvkonstrukciju aprēķini un individuāli mezglu risinājumi, jo, protams, iepriekš šāda tipa būvi nebijām projektējuši. Tagad, būvdarbu laikā, varam ar gandarījumu redzēt, ka ražotāji un būvnieki veiksmīgi realizē projektā paredzētos risinājumus – monolīta dzelzsbetona un tērauda balstošās konstrukcijas un CLT paneļus, kas savienoti ar īpaši projektētiem un izgatavotiem savienojumu risinājumiem," norāda SIA "Arenso" būvinženieris Matīss Apsītis.

Rīgas cirka ēka, kas atrodas Merķeļa ielā 4, būvēta 1888. gadā, un līdz šim tai nekad nav ticis veikts kapitālremonts. Pārbūves projekts, kas ietver siltumizolācijas darbus un ēkas energoefektivitātes paaugstināšanu sākts 2021. gada vasarā un plānots līdz 2022. gada augustam. Projekta ietvaros paredzēta arēnas pārbūve, izveidojot kupola balsta konstrukcijas un gaisa akrobātikas iekares punktus. Vēsturiskās konstrukcijas tiks saglabātas kā pastāvoša vēstures liecība. Tiks veikti energoefektivitātes, siltumizolācijas un ventilācijas darbi, tostarp arēnā izbūvēta siltā grīda. Paredzēta arī daļēja fasādes atjaunošana. Būvprojekta autors ir arhitektu birojs "NRJA", būvdarbu ģenerāluzņēmējs personu apvienība "Aidaco Group", būvuzraudzību veic SIA "CMB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!