Foto: LETA

Rīgas dome šodien nolēma kopā ar valsti dibināt jaunu kapitālsabiedrību "Rīgas osta", atbilstoši šogad pieņemtajiem grozījumiem Ostu likumā.

"Rīgas osta" būs akciju sabiedrība, kuras sākotnējais pamatkapitāls būs 35 000 eiro. Rīgas pašvaldībai piederēs 40% AS "Rīgas osta" akciju, savukārt valstij - Satiksmes ministrijai, Finanšu ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai - 60% akciju.

Jaunā kapitālsabiedrība pārņems Rīgas ostas pārvaldību, ko līdz šim īstenoja Rīgas brīvostas pārvalde. Ostu likums paredz, ka Ministru kabinetam līdz šī gada beigām jāpieņem lēmums par Rīgas brīvostas pārvaldes likvidāciju.

Vienlaicīgi sēdē tika apstiprināts lēmums par pašvaldības tiešo līdzdalību jaundibināmajā kapitālsabiedrībā, kā arī saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem ostas pārvaldības jomā". Sēdē tika apstiprināti arī pašvaldības valdījumā esošie nekustamie īpašumi, kuri tiks ieguldīti AS "Rīgas osta".

Pašvaldības izvirzītais jaunās kapitālsabiedrības stratēģiskais mērķis būs attīstīt pilsētas vidē integrētu, drošu un sabiedrībai draudzīgu ostu, kas atvērta sadarbībai, inovācijām, pētniecībai un darbojas atbilstoši "viedās ostas" darbības principiem, veicinot konkurētspēju un ekonomikas attīstību Rīgas pilsētas un Rīgas metropoles areāla ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai, respektējot arī vides un sociālo dimensiju.

Grozījumi Ostu likumā nosaka, ka lēmums par jaunās kapitālsabiedrības Rīgas ostas pārvaldīšanai dibināšanu jāpieņem līdz 1. septembrim.

Kā ziņots, Satiksmes ministrijas saskaņošanai Ministru kabinetā iesniegusi rīkojuma projektu par jaunas AS "Rīgas osta" dibināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!