Foto: LETA

Rīgas dome plāno mainīt nostāju lietā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu atkritumu apsaimniekošanā, piektdien lēma Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Komitejā tika skatīts jautājums par atkritumu apsaimniekošanas skandālu, kura rezultātā Konkurences padome (KP) aizliedza sabiedrībai "Tīrīga" slēgt atkritumu izvešanas līgumus ar iedzīvotājiem, kā rezultātā atkritumu apsaimniekošanā galvaspilsētā tika izsludināta ārkārtējā situācija.

Šodien komitejas deputāti atbalstīja vēstules projektu KP par Rīgas pilsētas pašvaldības nostājas maiņu.

Tajā norādīts, ka jaunā sasaukuma dome izvērtējusi iepriekšējās Rīgas domes deputātu rīcību saistībā ar šo lietu un KP lēmuma par pagaidu noregulējumu lietā "Par Līguma par Eiropas Savienības darbību 102. pantā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Getliņi EKO" un Rīgas pilsētas pašvaldības darbībās" izpildi.

Esot konstatēts, ka Rīgas dome sadarbībā ar Mājokļu un vides departamentu pēc būtības nav izpildījusi KP lēmumā uzdoto pienākumu nodrošināt konkurences noteikumu ievērošanu nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tirgū.

Konstatēts, ka iepriekšējā Rīgas dome kopā mēģinājusi ar tiesiski nekorektiem apsvērumiem attaisnot savu bezdarbību KP lēmuma izpildē un nav aktīvi veikusi darbības ar mērķi izpildīt lēmumu. Tas neatbilstot labas pārvaldības principam.

Ar šo vēstuli pašvaldība vēloties informēt KP, ka Rīgas dome mērķtiecīgi virzīsies KP lēmuma izpildes virzienā, ne tikai nepieļaujot līdzšinējās domes tiesiski nekorekto un neatbalstāmo rīcību, bet arī tiecoties uz to, lai pašvaldības autonomās funkcijas - sadzīves atkritumu apsaimniekošana - izpildes nākotnes modelis būtu atbilstošs KP lēmumā norādītajiem mērķiem.

Pašvaldība esot sākusi darbu, lai izvērtētu plānu, kādā pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" nodrošinās konkurences noteikumu ievērošanu nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tirgū, tostarp, kā nodrošināt, ka Rīgā atkritumu apsaimniekošana tiek veikta maksimāli efektīvi un mūsdienīgi, vienlaikus ievērojot Konkurences likuma prasības.

Ar vēstuli Rīgas dome informēs KP par savas nostājas maiņu un apņemsies regulāri ziņot tai par progresu pašvaldības darbā pie KP lēmuma izpildes.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi Eko" 2019. gadā noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15. septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Savukārt jūnija sākumā "Getliņi Eko" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102. pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi Eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15. septembra.

11. septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!