Foto: Rīgas pilsētas būvvalde

Pēc Āgenskalna apkaimes biedrības (AAB) sūdzības galvaspilsētas pagaidu administrācijai Rīgas dome sākusi pārbaudīt pašvaldības Apstādījumu saglabāšanas komisijas lēmuma tiesiskumu, ar kuru tā ļāva veikala "Lidl" būvniecības vajadzībām nākotnē nocirst 11 kokus Melnsila un Kalnciema ielā, noskaidroja portāls "Delfi".

Āgenskalnieši 5. jūnijā pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam nosūtīja lūgumu atcelt Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas 5. maija lēmumu, ar kuru "Lidl" vajadzībām ļauts nocirst trīs kokus Melnsila ielas sarkanajās līnijās un astoņus kokus Kalnciema ielā 38.

Komisija jau vienreiz šo jautājumu ir vērtējusi – tā 23. martā atteica piešķirt atļauju četru koku ciršanai Melnsila ielas sarkanajās līnijās, bet astoņu koku ciršanu Kalnciema ielā 38 tā ļāva. AAB skaidro, komisija savu lēmumu ir mainījusi, pamatojoties uz projekta attīstītāja argumentu, ka citādāk nav iespējas izveidot autostāvvietu vairāk nekā 100 automašīnām, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem pietrūkst iebrauktuvju un izbrauktuvju skaits.

AAB četru lappušu garajā vēstulē skaidro, ka iebrauktuvju izveide no Melnsila un Kalnciema ielas var potenciāli radīt satiksmes intensitātes pieaugumu, bet vairākus desmitus gadus vecie koki ir saglabājami kā apbūves aizsardzības teritorijas "Āgenskalns" vēsturiski vērtīgās pilsētvides sastāvdaļa. Tāpat biedrība uzskata, ka minēto koku saglabāšanu var nodrošināt, ja piebrauktuve stāvlaukumam tiek veidota no Kapseļu ielas, kā arī min citus argumentus.

Rīgas domes Juridiskajā pārvaldē portālam "Delfi" skaidroja, ka līdz ar iedzīvotāju sūdzību uz laiku ir apturēts komisijas lēmums atļaut koku ciršanu Melnsila un Kalnciema ielā, jo "Lidl" noskatītās zemes īpašnieks SIA "Burdeks" izteica vēlmi iepazīties ar konkrētiem lietas materiāliem un izteikt savu viedokli. Pašvaldība komersantam šādu iespēju deva un vienlaikus pagarināja AAB iesniegtās sūdzības izskatīšanu līdz 7. augustam.

"Pēc viedokļa un, iespējams, šo viedokli apstiprinošo dokumentu saņemšanas, to ir nepieciešams izvērtēt kopsakarā ar visiem lietā esošajiem (būvvaldes iesniegtajiem administratīvas lietas dokumentiem) materiāliem un spēkā esošajām tiesību normām, lai nonāktu pie tiesiskā rezultāta," skaidroja Juridiskā pārvalde, norādot, ka pārbaudē tiek vērtēts Apstādījumu saglabāšanas komisijas 5. maija lēmuma tiesiskums.

Uz jautājumu, vai pārbaudē līdz šim jau ir konstatētas kādas nepilnības, pašvaldība pauda, ka pārbaude vēl nav pabeigta un nav saņemts SIA "Burdeks" viedoklis, tādēļ šobrīd ir pāragri runāt par konstatēto un iespējamiem pārkāpumiem.

Savukārt Rīgas pilsētas būvvaldes padome 10. jūnijā nolēma izsniegt būvatļauju ar vairākiem nosacījumiem "Lidl" veikala projektam. Būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns portālam "Delfi" skaidroja, ka AAB apstrīdētais lēmums netraucē attīstītājam turpināt veikt projektēšanas darbus.

"Apstrīdētais lēmums attiecas tikai uz attīstītāja tiesībām veikt minēto koku ciršanu, taču jebkurā gadījumā saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu koku ciršana pieļaujama tikai pēc projektēšanas un būvdarbu uzsākšanu nosacījumu izpildes, kā arī tikai pēc tam, kad būs atjaunota apstrīdētā lēmuma darbība," sacīja Butāns.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvaldes padomē 10. jūnijā nolemts izsniegt būvatļauju ar vairākiem nosacījumiem "Lidl" veikala projektam Kalnciema ielā 38. Nosacījumi paredz, ka jaunbūves risinājumam jāiekļaujas apkārtējā apbūves ainavā, ņemot vērā vides mērogu, struktūru, kompozīcijas principus, vizuālās saiknes ielu un laukumu telpā un konkrētās vietas struktūras evolūcijas likumsakarības.

Tāpat nosacījumi paredz, ka zemesgabala atļauto stāvu skaitu un tehniskos rādītājus nosaka atbilstoši iedibinātajam stāvu skaitam un apbūves tehniskajiem rādītājiem.

"Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis iepriekš norādīja, ka sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu tiek izstrādāti ērtāki auto satiksmes plūsmas risinājumi Kapseļu un Kalnciema ielās. "Ieklausoties speciālistu un Āgenskalna apkaimes iedzīvotāju atsauksmēs, maksimāli palielināta veikalam pieguļošās teritorijas apzaļumotā platība un samazināta plānotā veikala autostāvvieta. Konsultējoties ar Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu, uzņēmums izskata vietas Āgenskalnā, kur varētu iestādīt lielizmēra koku stādus," viņš skaidroja.

"Lidl Latvija" pārstāvis informēja, ka uzņēmums ir ņēmis vērā gan Rīgas pilsētas būvvaldes un Rīgas pilsētas Attīstības departamenta ieteikumus, gan pirmās sabiedriskās apspriešanas gaitā saņemtos sabiedrības viedokļus un veicis vairākas korekcijas plānotā veikala novietnē Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā un tā vizuālajā risinājumā.

Būtiski palielināts stādījumu skaits un apzaļumotā platība ap plānoto veikalu, kas būs lielāka nekā vēsturiski šajā industriālajā teritorijā jebkad bijusi. Tas tika panākts, samazinot autostāvvietu skaitu no 146 līdz 130.

Atbilstoši zemesgrāmatas datiem zemesgabals Kalnciema ielā 38 joprojām pieder SIA "Burdeks", kas savulaik Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā bija iecerējis veidot mākslas telpu, taču patlaban īpašumam ir noteikts aizliegums to bez "Lidl Latvija" rakstiskas piekrišanas atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu tiesībām.

Tāpat vēstīts, ka azartspēļu uzņēmuma SIA "Alfor" viens no līdzīpašniekiem un mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns pirms dažiem gadiem iegādājās īpašumu Kalnciema ielā 36/38, kas pazīstama kā kādreizējās velosipēdu fabrikas "Omega" teritorija. Gandrīz 0,8 hektāru gruntsgabalā bija iecerēts izbūvēt ēkas jaunam mākslas centram, lai uz šo vietu pārceltu mākslas salonu, kas atrodas Mūkusalas ielā. 2015. gada sākumā tika rīkots slēgts konkurss, kurā piedalījās trīs arhitektu biroji.

Tāpat 2015. gadā Zuzāna dzīvesbiedrei Dinai Zuzānei piederošā uzņēmuma "Burdeks" toreizējais valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Miķelsons pauda, ka vēl līdz galam nav skaidrs, kas jaunbūvējamā ēkā varētu notikt, taču tas nebūšot lielveikals. "Jaunajā apbūvē varētu notikt gan ar mākslu, gan pakalpojumiem saistītas aktivitātes. Tas nebūs lielveikals. Pašlaik ir skaidrs, ka tā būs publiska apbūve. Tā būs arī mūsdienīga, lai būtu saskaņā ar to, kas tur bijis, un to, kas atrodas pāri ielai," 2015. gadā skaidroja Miķelsons.

"Lidl" ir pārstāvēts 30 pasaules valstīs ar vairāk nekā 10 500 veikaliem. Baltijas valstīs pašlaik "Lidl" veikali ir tikai Lietuvā, bet Latvijā uzņēmums plāno veikalus atvērt šogad, tādējādi vairākās pilsētās notiek aktīva veikalu būvniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!