Foto: Publicitātes attēli
Viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Latvijā AS „Rīgas Dzirnavnieks" šonedēļ pieņēmis pirmos "Herkuless Baltic" auzu šķirnes graudus. Šī šķirne kopā ar Somijā vadošo graudkopības institūtu tika izveidota kā dāvana Latvijas simtgadei. Šis ir pirmais gads, kad jaunās šķirnes graudi tika iesēti zemnieku saimniecībās Latvijā pārtikai, nevis sēklas pavairošanai, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Plānots, ka jau drīzumā tiks izgatavota pirmā "Herkuless" produkcija – auzu pārslas - no jaunās šķirnes graudiem. Jau no jūlija beigām "Rīgas Dzirnavnieks" aktīvi uzsācis graudaugu pieņemšanu. Uzņēmums plāno jaunajā sezonā iepirkt līdz 150 000 tonnas graudu – kviešus, rudzus un auzas, ko izmantos uzņēmuma produkcijas ražošanā.

Pirmajā gadā jaunos graudus iesējušas 11 zemnieku saimniecības dažādos reģionos aptuveni 500 ha platībā.

"Mēs esam gandarīti par rezultātu, jo jau pirmajā gadā ar ierobežotu sēklu daudzumu uzsākta sadarbība ar 11 zemnieku saimniecībām dažādos reģionos. Ar nepacietību gaidām rudeni, kad varēsim iepriecināt mūsu iedzīvotājus ar pirmajiem produktiem, kas saražoti tieši no jaunās šķirnes. Mūsu mērķis ir nākotnē ražot produkciju no šiem graudiem, tādēļ arī pie šīs šķirnes izveides strādāja labākie somu augkopības speciālisti, kas ir radījuši vairākas ziemeļu klimatam atbilstošas auzu šķirnes," atzīst valdes loceklis Dmitrijs Ryndia.

"Rīgas Dzirnavnieks" pirms vairākiem gadiem uzsāka speciālu auzu audzēšanas programmu Latvijā, lai veicinātu zemnieku interesi audzēt auzas pārtikas ražošanai, kurām būtu augsti kvalitātes rādītāji. Jaunā šķirne ir daļa no programmas. Pie tās izstrādes darbs uzsākts jau 2008. gadā, bet pirmie graudi sēklai dabiskā vidē tika iesēti desmit gadus vēlāk.

Jaunā auzu šķirne "Herkuless Baltic" veidota Somijas graudaugu selekcionēšanas institūtā "Boreal", ar mērķi, lai tā atbilstu mūsu mainīgajiem klimatiskajiem apstākļiem un vienlaikus nodrošinātu augstus kvalitātes rādītājus, kas ir svarīgi pārtikas ražošanā. "Boreal" laboratorisko testu rezultāti parādīja, ka jaunās šķirnes graudiem ir raksturīgs augstāks proteīns, lielāka tilpummasa, kā arī tām ir mazāka plēkšņainība un mazāks grauda apvalks. Tomēr viena no izcilākajām jaunās šķirnes īpašībām ir tās augstais beta glikāna īpatsvars salīdzinājumā ar citām šķirnēm, kā arī izturīgi stublāji, kas samazina veldrē krišanas risku. Pēc ražas saņemšanas un laboratoriskajiem mērījumiem būs redzami šī gada rezultāti.

Latvijas zemniekiem ir augsts potenciāls auzu audzēšanā, ko nosaka gan piemēroti klimatiskie apstākļi, gan arī pēdējos gados zemnieku mērķtiecīgs darbs labas kvalitātes auzu kultivēšanā. Tā turpinot, Latvija jau tuvākajos gados var iemantot reputāciju starp pasaules spēlētājiem kā ļoti augstas kvalitātes auzu audzētājs, līdzīgi kā tas šobrīd ir ar kviešiem. Jāmin, ka vēl pirms pāris gadiem Latvijā auzas galvenokārt audzēja lopbarībai.

Uzņēmuma eksports veido aptuveni 30%.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!