Foto: DELFI

Korupcijas skandāli un nepotisms apvijuši Rīgas pašvaldības uzņēmumus dekādēm, kas gan pierāvušies pēc "Rīgas satiksmes" korupcijas lietas, pēc kuras Rīgas uzņēmumi un iestādes nokļuva "pelēkajā zonā" un tām bija grūtības piesaistīt finansējumu. Šobrīd "vecā korporatīvā kultūra" Rīgas uzņēmumos salauzta, intervijā portālam "Delfi Bizness" teic Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs, Liepājas Universitātes padomes priekšsēdētāja p.i. Andris Grafs. Kā Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības konsultatīvās padomes pārstāvis viņš sarunā arī vērtē Rīgas uzņēmumu ambīcijas (vai to trūkumu) attīstīties.

Pirms vairāk nekā diviem gadiem sākot strādāt Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības konsultatīvajā padomē, kādi bija izaicinājumi Rīgas uzņēmumos? Un kas šajā laikā ir panākts?

Tajā brīdī gribētu to raksturot kā neorganizētu haosu, skatoties uz veidu, kā uzņēmumi ieguva savus valdes un padomes locekļus, uz sasniedzamajiem mērķiem, uz informācijas kvalitāti un atklātību, uz finanšu riskiem, uz lieliem projektiem, uz aizņēmumiem un iepirkumiem. Jebkurā labas pārvaldības jautājumā bija pilnīgi atšķirīga prakse, bija uzņēmumi, kas pēc savas iniciatīvas kaut ko darīja, tomēr lielākā daļa bija tāda, kur nevarēja teikt, ka ir saprotams, kā tiek pieņemti lēmumi, kā par tiem atskaitās u. tml. Tobrīd vislielākais izaicinājums bija salikt pa plauktiņiem un sakārtot normas, kas attiektos uz pilnīgi visiem pilsētas uzņēmumiem – vai tas būtu Zooloģiskais dārzs vai "Rīgas satiksme", vai veselības aprūpes uzņēmums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!