Foto: LETA

Monopola stāvoklis kremācijas pakalpojumu sniegšanā Latvijā nepastāv gandrīz 25 gadus, komentējot Konkurences padomes (KP) pausto par kremācijas pakalpojumu nodrošināšanu Rīgā, norāda Rīgas krematorijas nomnieces SIA "Kremācijas centrs - krematorija" valdes loceklis Juris Videnieks.

Uzņēmuma izplatītajā vēstulē uzsvērts, ka Rīgas krematorijas nomnieks, uz kuru KP atsaucas, saskaņā ar Uzņēmuma reģistra datiem ir dibināts 2006. gada 3. septembrī, tātad tas nevar būt monopolstāvoklī 25 gadus, jo pats pastāv tikai 14 gadus.

Savukārt iepriekšējais uzņēmums, kas apsaimniekoja Rīgas krematorijas īpašumu, bija Rīgas domes un Vācijā reģistrētas sabiedrības "Rico" kopuzņēmums.

Turklāt, monopola stāvoklis nepastāv, jo Latvijā ilgstoši ir divas krematorijas, kuras abas piedāvā savus pakalpojumus Latvijas teritorijā jau vairāk nekā trīs gadus, uzsver Videnieks.

"Svarīgi saprast un arī vērtēt, vai tomēr Rīgas iedzīvotāju un visu Latvijas patērētāju interesēs būtu, lai Rīgas pašvaldība nodotu koncesijā uz daudziem gadiem vai tomēr iznomātu Rīgas krematorijas telpas ar kremācijas iekārtām firmai bez gāzes saimniecības apsaimniekošanas sertifikāta un kremācijas krāšņu apkopes sertifikāta," norāda Videnieks.

Viņaprāt, tirgus liberalizācijas pasākumi, sniedzot iespēju uzņēmējiem piedalīties publisko iepirkumu konkursos, nevar būt par attaisnojumu, lai apdraudētu Rīgas pašvaldības iedzīvotājus.

Kā ziņots, KP, komentējot Augstākās tiesas (AT) lēmumu, pēc kura Rīgas domei nāksies sakārtot kremācijas nozari galvaspilsētā, norādīja, ka Rīgas domes rīcība, gandrīz 25 gadus pieļaujot monopolstāvokli kremācijas pakalpojumu sniegšanā, ir nepieļaujama.

KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Zane Gorškova informēja, ka AT spriedums apstiprina KP secināto par konkurences ierobežošanu Rīgas kremācijas tirgū.

Jau 2015.gadā KP cēla trauksmi par nesakārtoto apbedīšanas pakalpojumu nozari, tajā skaitā par kremācijas pakalpojuma sniedzēja atrašanos monopolstāvoklī.

Jau ziņots, ka AT noraidīja Rīgas pašvaldības kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu strīdā par tiesībām sniegt kremācijas pakalpojumus, informēja tiesā.

Administratīvā rajona tiesa apmierināja daļā SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" pieteikumu un samazināja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta un SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" starpā 2017. gada 27. oktobrī noslēgtā līguma termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!