Foto: SIA "Rīgas meži"

Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" 2021.gada neauditētā peļņa sasniegusi 2,5 miljonus eiro, kas ir gandrīz četras reizes lielāka nekā 2020. gadā, kad tā bija 649 tūkstoši eiro

Šie rezultāti sasniegti, pateicoties darbiniekiem un jaunajai kapitālsabiedrības vadības komandai, kas strādā kopš pērnā gada sākuma, norāda "Rīgas mežu" padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps. Šajā laikā "Rīgas mežos" ieviesta jauna budžeta plānošanas un kontroles sistēma.

"Gada laikā esam mērķtiecīgi strādājuši, lai nodrošinātu uzņēmuma izaugsmi. Tikai strādājot ar peļņu, varam nodrošināt gudri iekoptu Rīgas un tās apkārtnes zaļo infrastruktūru, kas būtu ne vien estētiski skaista, bet arī lietderīgi izmantojama brīvā laika pavadīšanai. Vienlīdz svarīga ir gan uzņēmuma attīstība un laba pārvaldība, gan ilgtspējīga mežu un visu teritoriju apsaimniekošana, lai tajās esošās vērtības saglabātu nākamajām paaudzēm un sniegtu arī savu ieguldījumu klimata neitralitātes mērķu sasniegšanai," stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Pagājušā gada "Rīga meži" neto apgrozījums bija par aptuveni 600 tūkstošiem eiro mazāks nekā 2020.gadā (2021.gadā – 17,6 milj. eiro, bet 2020.gadā – 18,2 miljoni eiro). 2021.gadā uzņēmuma bruto rentabilitāte bija 18,6 %, bet neto – 14,4% (attiecīgi 2020.gadā: 12,5% un 3,6%).

Vienas no lielākajām ieņēmumu pozīcijām bija no kokmateriālu (apaļkoku) ražošanas un no zemes iznomāšanas.

Rādītāji panākti, strādājot ar vienu no vēsturiski lielākajiem dotācijas samazinājumiem, akcentē uzņēmums. 2021.gadā uzņēmums daļas "Dārzi un parki" funkciju veikšanai no pašvaldības saņēma tikai 43% no nepieciešamajiem 3,3 miljoniem eiro. Atlikušo summu – 1,87 miljonus eiro, tas nodrošināja pats.

Šobrīd notiek uzņēmuma bioloģisko aktīvu patiesās vērtības noteikšana.

"Rīgas Meži" strādā pie uzņēmuma tālākās stratēģiskās attīstības. Tas ir būtiski, jo veikti grozījumi "Mežu apsaimniekošanas plānā", kā rezultātā samazināti mežistrādes apjomi, tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība vēl saudzīgākai meža kopšanai, kā arī rekreācijas teritoriju attīstībai. Tāpat nepieciešams stiprināt labu korporatīvo pārvaldību un ieviest mūsdienīgas tehnoloģijas, skaidro Skudra.

SIA "Rīgas Meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Rīga ir lielākā Eiropas pilsēta – mežu īpašniece un viena no lielākajām mežu īpašniecēm Latvijā.

Uzņēmums pārvalda 62 tūkst. ha mežu, 399 ha dārzu, parku, skvēru un apstādījumu (125 objekti).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!