Foto: SIA "Rīgas meži"

Pašvaldības uzņēmumam "Rīgas meži" būs jāpārtrauc dalības apaļkoku pārstrādes biznesā, otrdien nolēma Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē skaidro, ka, šādi rīkojoties, tiks novērsta gan konkurences kropļošana un ilgtermiņa nesaimnieciskā darbība, uz kuru vairākkārtīgi norādījusi Valsts kontrole un Konkurences padome, gan neatbilstība tiesību aktiem par pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā.

Balstoties uz minēto institūciju atzinumiem, veikts kokzāģētavas “Norupe” aktīvu un biznesa izvērtējums. Tajā secināts, ka kokzāģētavas darbības turpināšana uzņēmuma sastāvā jau no 2023. gada nesīs zaudējumus un samazinās “Rīgas mežu” kapitāldaļu vērtību, tādējādi tieši ietekmēs arī rīdzinieku intereses. Vērtējumā secināts, ka jau no 2023. gada kokzāģētava uzņēmumam radīs 230 tūkstošus eiro zaudējumus, bet 2026. gadā zaudējumi varētu sasniegt 350 tūkstošus eiro.

Turklāt normatīvo aktu regulējums atļauj “Rīgas mežiem” savā kokzāģētavā pārstrādāt tikai tos apaļkokus, kuri iegūti uzņēmuma īpašumā vai apsaimniekošanā esošajās teritorijās. Līdz ar to kokzāģētavai jau tagad ir salīdzinoši neliels izejmateriālu apjoms un turpmākajos gados tas radīs dīkstāvi, uzsver domē.

Tāpat, analizējot kokzāģētavas darbību, secināts, ka līdz šim faktiski nav bijis neviens gads, kurā ražotne nestu peļņu, ja tai nepieciešamais apaļkoks būtu iegādāts par tirgus cenām. Uz šo faktu iepriekš norādījusi arī Valsts kontrole.

“Uzņēmuma padome liek par pienākumu “Rīgas mežiem” atrast ekonomiski izdevīgāko modeli, kā pārtraukt uzņēmuma iesaisti apaļkoku pārstrādes biznesā,” skaidro uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps.

Viņš arī uzsver, ka jebkādu lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas gadījumā uzņēmumam jābalstās uz labas pārvaldības, tiesiskuma, caurspīdīguma un aprēķinos balstītiem principiem. "Tāpat uzņēmumam ir būtiski rūpēties par kokzāģētavas darbinieku interešu aizsardzību," piebilst Auškāps.

Rīgas domes Kapitālsabiedrību pārvaldes Tiesiskuma uzraudzības pārvaldes galvenais jurists Artūrs Pankrats atzīmē, ka Rīgas pašvaldībā sagatavotajā tiešās līdzdalības izvērtējumā secināts, ka “Rīgas meži” komercdarbība atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasībām. Tostarp tiek nodrošināti sabiedrības interesēm un pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai stratēģiski svarīgi pakalpojumi, kā arī pārvaldīti un apsaimniekoti tādi īpašumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts un pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai un skar būtiskas ekoloģiskās, ekonomiskās un sociālās intereses.

"Savukārt, ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas gaitā sniegtos ieteikumus un Konkurences padomes viedokli, “Rīgas mežu” darbība zāģmateriālu ražošanas un tirdzniecības jomā ir izbeidzama,” saka Pankrats.

“Rīgas mežu” struktūrvienība – kokzāģētava “Norupe”, izveidota pirms gandrīz desmit gadiem, kopumā tajā investējot vairāk nekā desmit miljonus eiro. Esošās kokzāģētavas iekārtas ir darba kārtībā, taču, lai tās modernizētu un palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas, kā arī izejmateriāli.

Vienlaikus domē uzsver – ja arī teorētiski “Rīgas meži” iegādātos jaunas iekārtas, kokzāģētava arī turpmāk stagnētu, jo, balstoties uz 2021.gadā Rīgas domes apstiprināto “Rīgas mežu” stratēģisko mērķi un grozījumiem “Meža apsaimniekošanas plānā”, uzņēmumam noteikti būtiski koku ciršanas apjomu samazinājumi, lielāku uzmanību pievēršot rekreācijas un bioloģiskās daudzveidības teritoriju aizsardzībai un attīstībai. Tas nozīmē, ka no 2022. gada koksnes ieguves apjoms, salīdzinājumā ar sākotnēji plānoto, samazināsies par 35 tūkstošiem m3, kas ir 20 % no paredzētā apjoma, bet 2023. gadā tiek paredzēts koksnes ieguves apjoma samazinājums par 46 tūkstošiem m3, salīdzinājumā ar sākotnēji plānoto;

Savukārt atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam, “Rīgas mežiem” atļauts pārstrādāt tikai tos apaļkokus, kuri iegūti uzņēmuma īpašumā vai apsaimniekošanā esošajās teritorijās. Līdz ar to kokzāģētavai jau tagad ir salīdzinoši neliels izejmateriālu apjoms un turpmākajos gados tas radīs dīkstāvi.

Lai nodrošinātu domes komitejas lēmuma izpildi, plānota "Rīgas mežu” valdes un kokzāģētavas darbinieku vienošanās noslēgšana par darbinieku tiesisko aizsardzību un sociālajām garantijām, procesā iesaistot uzņēmuma Darbinieku uzticības padomi. Tāpat paredzēta Rīgas domes Kapitālsabiedrību pārvaldes izvērtējuma skaņošana ar Konkurences padomi un tās atzinuma saņemšana, lai nodrošinātu, ka iziešana no attiecīgā biznesa segmenta nodrošina brīvu konkurenci un nerada dominējošu stāvokli tirgū nākotnē.

Vienlaikus paredzēta pārdošanas darījuma konsultanta piesaiste publiska iepirkuma procedūras ceļā. Plānots, ka iziešana no apaļkoku pārstrādes biznesa provizoriski varētu tikt sākta 2023. gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!