Foto: SIA "Rīgas meži"

Rīgas domes šodien nolēma saglabāt līdzdalību SIA "Rīgas meži" ar nosacījumu, ka uzņēmums pārtrauc darbību zāģmateriālu ražošanas un tirdzniecības jomā.

Uzņēmumam uzdots līdz gada beigām atrast izdevīgāko veidu, kā pārtraukt savu dalību zāģmateriālu biznesā.

Tādejādi tikšot novērsta gan konkurences kropļošana un ilgtermiņa nesaimnieciska darbība, uz kuru vairākkārtīgi norādījusi Valsts kontrole un Konkurences padome, gan neatbilstība tiesību aktiem par pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā.

Ņemot vērā minēto institūciju atzinumus, veikts "Rīgas mežu" kokzāģētavas "Norupe" aktīvu un biznesa izvērtējums. Tajā secināts, ka kokzāģētavas darbības turpināšana uzņēmuma sastāvā jau no 2023.gada nesīs zaudējumus un samazinās uzņēmuma kapitāldaļu vērtību, tādējādi tieši ietekmējot arī rīdzinieku intereses.

Vērtējumā secināts, ka jau no 2023.gada kokzāģētava uzņēmumam radīs 230 000 eiro zaudējumus, bet 2026.gadā zaudējumi varētu sasniegt 350 000 eiro.

"Rīgas mežu" darbība zāģmateriālu ražošanas un tirdzniecības jomā esot izbeidzama atbilstoši uzņēmuma ekonomiski izdevīgākajam, aprēķinos balstītam modelim, kas nosakāms ne vēlāk kā līdz 2022.gada 31.decembrim.

Līdz šim jau veikti vairāki priekšdarbi, tostarp notikusi "Rīgas mežu" valdes, kokzāģētavas darbinieku un uzņēmuma Darbinieku uzticības padomes tikšanās par turpmāko rīcību saistībā ar darbības izbeigšanu apaļkoku pārstrādes biznesā.

"Rīgas meži" 2013.gadā sāka nodarboties ar apaļkoku pārstrādi, pie Ogres uzbūvējot kokzāģētavu "Norupe". Tās izveides mērķis tolaik bija gūt papildus pievienoto vērtību no Rīgai piederošajiem koksnes resursiem. Zāģētava tika veidota jaunā vietā, kas prasīja papildu ieguldījumus infrastruktūrā. Ražošanas procesa nodrošināšanai tika iegādātas lietotas ražošanas iekārtas no Krievijas.

Kokzāģētava pārstrādā skujkoku (priedes un egles) sīkbaļķus, kuru diametrs ir 12-24 cm, un tās pārstrādes apjoms ir 50 000 kubikmetru apaļkoksnes gadā. Iegūtā produkcija ir mēbeļu sagataves un apdares dēļi.

Jau ziņots, ka "Rīgas meži" kokzāģētavu "Norupe", visticamāk, pārdos. Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps iepriekš klāstīja, ka ir iespējami trīs varianti, kā "Rīgas mežiem" izbeigt dalību kokapstrādes biznesā. Viens ir pārdot šo biznesu, otrs - iznomāt, trešais - pārdot aktīvus.

Auškāps uzsvēra, ka uzņēmuma mērķis ir atbrīvoties no kokzāģētavas maksimāli izdevīgi, līdz ar to, visticamāk, tā varētu būt biznesa pārdošana.

Šis variants esot arī visdraudzīgākais 42 "Norupes" darbiniekiem, jo tādējādi tiks noslēgta vienošanās ar nākamo īpašnieku par darbinieku saglabāšanu kokzāģētavā.

"Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 000 hektāri mežu, kā arī Rīgas parki un apstādījumi.

Uzņēmums 2021.gadā strādājis ar 17,57 miljonu eiro apgrozījumu un 9,03 miljonu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!