Foto: stock.xchng
Kopējās investīcijas saistībā ar AS "Jelgavas gaļas kombināts" iegādi un ražošanas pārcelšanu uz Jelgavu veidos apmēram četrus miljonus latu, savukārt bijušās ražošanas telpas Rīgā tiks izliktas pārdošanai, informēja gaļas pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas miesnieks" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats, komentējot nupat pabeigto uzņēmuma restrukturizācijas procesu.

Kā ziņots, 2010. gada 30.jūnijā "Rīgas miesnieks" parakstīja pirkuma līgumu, saskaņā ar kuru uzņēmums ieguva AS "Jelgavas gaļas kombināts" akciju kontrolpaketi. Lai kāpinātu darbības efektivitāti, "Rīgas miesnieka" un "Jelgavas gaļas kombināta" īpašnieki pieņēma lēmumu sākt pārstrukturizāciju un apvienot biznesa procesus.

"Kopējās "Rīgas miesnieka" investīcijas biznesa attīstībā, tostarp Jelgavas kombināta iegādē, pagājušajā gadā bija trīs miljoni latu. Pērn investējām aptuveni 660 000 latu restrukturizācijas procesā, savukārt šogad investīcijas jau ir sasniegušas 1,5 miljonus. 2012.gadā plānotais investīciju apjoms ir 500 000 latu. Prognozējam, ka kopējās uzņēmuma iegādes un ražošanas pārcelšanas izmaksas uz Jelgavu līdz ar investīcijām attīstībā 2010.-2012.gadā veidos aptuveni četrus miljonus latu," norādīja Mats.

"Ražošana pārcelšanās laikā ne uz brīdi netika pārtraukta. Pirmās no Rīgas uz Jelgavu tika pārceltas kūpināto desu un kūpinājumu grupas - tas notika janvārī. Savukārt februārī un martā tika pārcelta vārīto un auksti kūpināto desu ražošana. Pēdējā produktu grupa, kas bija palikusi Rīgā, ir pelmeņu grupa, un to pēdējā ražošanas diena Rīgā bija 6.maijs," sacīja uzņēmējs, akcentējot, ka Jelgavas rūpnīcā izveidotas jaunas ražošanas un iepakošanas iekārtas, kā arī uzbūvēts pelmeņu ražošanas cehs, kas sāks darboties 27.maijā. Patlaban tiek investēts arī auksti kūpināto desu ražošanas iespēju paplašināšanā Jelgavā, kā arī plānots palielināt žāvējumu ražošanas jaudas.

Jautāts par prognozējamo ražošanas apjoma pieaugumu, Mats atzina, ka tas netikšot palielināts. "Latvijas tirgus nav liels, tajā nenotiek straujas pieprasījuma izmaiņas, tāpēc šogad diez vai šeit palielināsim pārdošanas apjomu. Tas saistīts ar to, ka pieaug izejvielu cenas, energoresursu cenas pasaulē, un tas viss rada pārtikas produktu cenu pieaugumu, bet iedzīvotāju maksātspēja praktiski nepieaug."

Kā norādīja "Rīgas miesnieks" vadītājs, patlaban uzņēmuma eksporta apjoms no kopējās saražotās produkcijas ir aptuveni 5%, bet 2012.gadā to plānots dubultot līdz pat 10% no kopējā produkcijas apjoma, īpaši palielinot žāvējumu un arī citu produktu eksportu uz Krieviju.

"Šogad plānojam vēl aktīvāk piedāvāt Latvijā netradicionālus produktus un garšas kombinācijas. Latvijas patērētāju gaume attiecībā uz gaļas izstrādājumiem pakāpeniski mainās, ietekmējoties no Skandināvijas tradīcijas. Arvien populārākas kļūst, piemēram, dabīgo ogu marinādes. Tāpēc jau veikalos nopērkami, piemēram, šašliki melleņu marinādē, itāļu un franču gaumē, cūkgaļa granātābolu marinādē, cāļa stilbiņi meža ogu marinādē, kā arī kupātdesiņas un putraimdesiņas grilēšanai, kas ir ļoti populāras Igaunijā. Vasaras sezonai piedāvāsim jaunumus ar "Rīgas miesnieka", "Kika" un "Jelgava" zīmoliem," sacīja Mats.

Savukārt jautāts, kas turpmāk atradīsies "Rīgas Miesnieka" telpās Rīgā, Mats atzina, ka rūpnīca bija celta produkcijas ražošanai bijušās PSRS vajadzībām un ir daudz lielāka, nekā nepieciešams. "Šis bija viens no iemesliem, kādēļ sākām meklēt citas alternatīvas produkcijas ražošanai, un izlēmām par "Jelgavas gaļas kombināta" iegādi. Pagaidām izmantosim Rīgā esošās telpas mūsu administratīvajai pārvaldei un centrālajai noliktavai, tomēr nākotnes perspektīvā plānojam šo nekustamo īpašumu pārdot pilnībā un, domājams, pircējs tam atradīsies, jo šai rūpnīcai ir ļoti izdevīga atrašanās vieta gandrīz Rīgas centrā pie dzelzceļa. Atkarībā no pircēja, iespējams, turpināsim īrēt daļu telpu savām vajadzībām," rezumēja uzņēmuma vadītājs.

"Rīgas miesnieks" ir dibināts 1922.gadā Rīgā. Kopš 1998.gada "Rīgas miesnieks" iekļāvies "HKScan" grupā.

"Rīgas miesniekā" strādā 180 darbinieki. Uzņēmuma sortimentu veido vairāk nekā 200 produkcijas veidu visās gaļas produktu kategorijās. Nozīmīgākā tirgus daļa starp produktu kategorijām ir cīsiņu tirgus segmentā, kur "Rīgas miesnieka" produkcija aizņem 50% tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!