Foto: LETA
Krievijas Federācijas aizliegums saistībā ar klasiskā cūku mēra uzliesmojumu importēt Latvijas gaļas pārstrādes produkciju, tostarp auksti kūpinātu gaļu un desas, radījis lielas problēmas ražotājiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina AS "Rīgas miesnieks" un AS "Jelgavas gaļas kombināts" vadītājs Janeks Kalbins.

"Aizliegums ir radījis sarežģījumus ne vienam vien Latvijas gaļas produktu ražotājam. "Jelgavas gaļas kombināts" nav izņēmums - vairākiem uzņēmuma eksporta produktiem jau ir apturēts eksports uz Krieviju," sacīja Kalbins.

Viņš atturējās nosaukt apturētās produkcijas apjomu, tomēr norādīja, ka uzņēmums krīzes situācijā ir spējis pārstrukturēties.

"Tā kā mēs ražojam galvenokārt pēc pasūtījuma, esam mainījuši ražošanas plānus atbilstoši esošajai situācijai. Patlaban pārprodukcija neveidojas un uzņēmuma darbs noris ierastajā režīmā," norādīja Kalbins.

Vienlaikus viņš sacīja, ka tālāka lietu gaita atkarīga no atbildīgo iestāžu spējas lokalizēt slimības izplatību.

"Šobrīd svarīgākais ir Latvijas varas iestāžu spēja ātri lokalizēt cūku mēra izplatību. Tāpat svarīgi pēc situācijas atrisināšanas strādāt ar Krievijas veterināro dienestu, lai pēc iespējas ātrāk atvērtu tirgu Latvijā ražotajai produkcijai," sacīja uzņēmējs.

Kā ziņots, Krievijas fitosanitārais dienests vakar aizliedzis no Latvijas ievest arī cūkgaļu un cūkgaļas produktus, kuri nav termiski apstrādāti vismaz 70 grādu temperatūrā. Jau iepriekš, 23.novembrī, līdzīgu aizliegumu noteica arī Baltkrievija.

Klasiskais cūku mēris šonedēļ konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Vakar tika likvidētas divas cūkas Svariņu pagastā, savukārt šodien notiek pārējo 15 inficēto dzīvnieku likvidācija Piedrujā.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!