Foto: DELFI

2021. gada jūnijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās – tās mēneša laikā pieauga par 2 %, liecina jaunākais "Arco Real Estate" apskats.

Sērijveida dzīvokļu vidējā cena pakāpās līdz 851 eiro/m². 2021. gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 5,4 %.

Visos lielākajos Rīgas mikrorajonos 2021. gada jūnijā tika novērota sērijveida dzīvokļu cenu palielināšanās. Cenu pieaugums bija augstākais gan šogad, gan arī pēdējo gadu laikā. Dzīvokļu piedāvājums bija mazs visos Rīgas mikrorajonos, tādējādi cenām bija tendence palielināties. Dzīvokļu cenas palielinājās arī Rīgas apkārtnē, kur tās pieauga vēl straujāk nekā Rigā. Rīgas apkārtnē pirmajā pusgadā dzīvokļu cenas pieauga par 9 – 13 %.

Kopš 2021.gada dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākajos mikrorajonos noslīdēja zem 1 000. Visbiežāk šāds piedāvājuma līmenis raksturīgs gada nogalēs, kad nekustamo īpašumu tirgus kļūst mazāk aktīvs. Jūnijā piedāvājumu skaits bija vēl zemāks – tas bija tikai nedaudz virs 900 piedāvājumiem.

Kopš 2021. gada sākuma visos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas kopumā dzīvokļiem palielinājās. Lielākais cenu palielinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos tika novērots Imantā (+ 7,1 %).

Jūnijā sērijveida dzīvokļu vidējā cena pieauga līdz 851 EUR/m². Cenas vidēji bija par 47 % zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 EUR/m².

Jūnijā dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena palielinājās vienistabas (+ 2,4 %), divistabu (+ 1,6 %), trīsistabu (+ 1,8 %) un četristabu (+ 2 %) dzīvokļiem.

Jūnijā dzīvokļu piedāvājums Rīgā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās par 7 %. Piedāvājumu skaits analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 5 %. Salīdzinot ar 2020. gada jūniju, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija zemāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija zemāks par 18 % nekā pirms gada, bet lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums par 30 %.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits jūnijā bija Purvciemā, savukārt vismazākais piedāvājumu skaits bija Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits pārsvarā samazinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Iļģuciemā – par 32 %, savukārt visvairāk tas palielinājās Imantā (+ 28%).

Jūnijā, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Mežciemā, turpretī Bolderājā piedāvājumu skaits proporcionāli bija vismazākais.

Jūnijā Rīgas lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenās tika novērotas izmaiņas. Visos lielākajos mikrorajonos dzīvokļu cenas pieauga. Lielākais cenu pieaugums tika novērots Teikā un Iļģuciemā, kur cenas mēneša laikā palielinājās par 2,4 %. Vismazākās izmaiņas skārušas Pļavniekus, kur cenas palielinājās par 1,4 %.

Salīdzinot ar 2020. gada sākumu, jūnijā sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 4%. Savukārt kopš 2021. gada sākuma cenas bija augstākas par 5%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas jūnijā saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena palielinājās līdz 995 eiro/m². Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena jūnijā bija Bolderājā – 622 eiro/m², kas mēneša laikā arī palielinājās.

Jūnijā visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 51 000 līdz 56 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 29 000 līdz 42 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 28 000 līdz 42 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!