Foto: F64
"Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) uzdevums ir nodrošināt tādu attīstības līmeni, lai RNP kvalificējas kotēšanai biržā, kas ir ambiciozs, bet reāls mērķis, norāda RNP padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols.

RNP padome un valde kontekstā ar 15. decembrī izskanējušo informāciju par iespējamo RNP vai tā apsaimniekošanā esošo daudzdzīvokļu māju nodošanu ieinteresētu uzņēmumu pārziņā, kā rezultātā tiktu realizētas koruptīvas intereses, uzskata, ka pašvaldības plānošanas dokumentos nepieciešams nostiprināt uzņēmuma nākotnes perspektīvu, izslēdzot korupcijas riskus.

"Mūsu uzdevums ir nodrošināt tādu attīstības līmeni, lai RNP kvalificējas kotēšanai biržā, kas ir ambiciozs, bet reāls mērķis. RNP ir pašvaldības, faktiski pilsētas iedzīvotāju īpašums, tāpēc virzība uz biržu dotu iespēju katram RNP klientam iegādāties akcijas un vēl tiešāk iesaistīties sava īpašuma pārvaldīšanā. RNP kā Baltijas reģiona lielākā namu apsaimniekošanas uzņēmuma nonākšana kāda no lielo pārvaldīšanas uzņēmumu kontrolē, veidotu nesamērīgi lielu ēku apsaimniekošanas uzņēmumu," uzskata Ozols.

RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis norāda, ka situācija ēku pārvaldīšanas jomā šobrīd ir sarežģīta. Daudzdzīvokļu māju īpašnieki pēdējā laikā aizvien profesionālāk spēj izvērtēt saņemtos apsaimniekošanas piedāvājumus un apzināties, ka bezmaksas siers ir tikai peļu slazdā, tāpēc šobrīd mazinās masveidīga ēku aizplūšana no RNP.

"Vēl vairāk – pēdējā pusgada laikā saņemam arvien lielāku skaitu pieteikumu par atgriešanos atpakaļ pie RNP. Jāsaka, ka privātie pārvaldnieki nespēj samierināties ar ēku aiziešanu, tāpēc tiek likta lietā iebiedēšana, vēršanās policijā, publiska RNP amatpersonu apmelošana, tiek mēģināts sabotēt iepirkumus ar mērķi traucēt RNP sniegt saviem klientiem kvalitatīvus pakalpojumus un citas negodprātīgas un nepieņemamas metodes. Acīmredzot ne bijušo augsta ranga RNP darbinieku, ne bijušo valdes locekļu iesaistīšana savu biznesa interešu realizēšanā, ne manipulatīvu iepirkumu piedāvājumu sagatavošana nav devusi nepieciešamo grūdienu ēku pārvilināšanai. Īpaši pozitīvo RNP izmaiņu kontekstā, piemēram, 850 mājām gada laikā samazināta pārvaldīšanas maksa, kas ir ap 1,6 miljonu eiro ietaupījums RNP klientiem, tāpēc tiek meklēti jauni negodīgi risinājumi RNP ēku pārņemšanai. Pēdējais negodprātīgais mēģinājums notika šī gada oktobrī Ziepniekkalnā, kad uzņēmējs mēģināja panākt vairāku māju, ar pozitīvu - miljonos mērāmu remontdarbu uzkrājumu - iekļaušanu savā portfelī. Šie izmisīgie un prettiesiskie mēģinājumi panākt RNP pārdalīšanu tikai apliecina, ka mēs attīstāmies pareizā virzienā," teic Neimanis.

Uzņēmumā teic, ka RNP kā pašvaldības uzņēmums jau šobrīd strādā neizdevīgākos apstākļos, jo, salīdzinot ar privātajiem uzņēmumiem jebkuru pakalpojuma sniedzēju izvēle iespējama vien komplicētu iepirkumu procedūru rezultātā. Tas ir laikietilpīgs process, kas padara RNP mazāk mobilu par privātajiem pārvaldniekiem, uz kuriem šādas normas neattiecas. Arī iedzīvotāju maksājumu izlietojumā RNP kā pašvaldības uzņēmumam jābūt caurspīdīgam, izslēdzot dažādas manipulācijas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!