Foto: Publicitātes foto
Šā gada astoņos mēnešos Rīgas ostā apstrādāti 23,9 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā, informēja Rīgas Brīvostas pārvaldē.

Ostā norāda, ka beramkravu apjoms ostā ir nostabilizējies, turpina samazināties lejamkravu pārkraušana, bet ģenerālkravu apgrozījums pieaug.

Šā gada augustā pirmo reizi pēdējo gadu laikā ostā pārkrauto ģenerālkravu apjoms pārsniedzis lejamkravu apgrozījumu. Par pieaugumu ģenerālkravu segmentā galvenokārt gādāja augošais konteineru pārkraušanas rādītājs. 2016. gada pirmajā pusgadā ostā apstrādāti 248 400 vienību konteinerkravu, kas ir par 4,7% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā.

Augustā pārkrautais konteineru apjoms – 339 000 kravu vienību – ir lielākais mēneša rādītājs pēdējo piecu mēnešu laikā. No Rīgas Brīvostas pārvaldes viedokļa konteineru apgrozījuma pieaugums ir ļoti pozitīva tendence, jo konteinerizētās kravas rada lielāku pievienoto vērtību loģistikas nozarei, mazina nesabalansētību starp ienākošajām un izejošajām kravām ostā, kā arī mazina ostas atkarību no Krievijas tranzīta kravām.

Turklāt konteineru pārkraušana ir ekoloģiski tīrākais no kravu pārkraušanas veidiem un efektīvs, jo konteiners ir pielāgots pārvadāšanai visos transporta veidos un ērti pārvietojams no viena transporta veida uz citu. Tādēļ pasaulē arvien vairāk kravu pārvadā konteineros, un Rīgas osta seko šai tendencei.

Šī gada augustā Rīgas ostā tika apkalpots arī lielākais konteinerkuģis ostas vēsturē – Mediterranean Shipping Company" konteinerkuģu līnijas kuģis "MSC Alexa", kas Rīgas ostā ienāca 5. augustā un ir lielākais šajā līnijā kursējošais kuģis. "MSC Alexa" garums ir 244,15 metri, iegrime – 13,22 metri, un tas var pārvadāt 3300 konteineru.

Saistībā ar zemo pieprasījumu pēc Krievijas energoresursiem Eiropas tirgos šā gada astoņos mēnešos saglabājas kritums ogļu un naftas produktu tranzīta plūsmā caur Rīgas ostu. To pārkraušanas apjoms samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Savukārt pārējo kravu kopapjoms salīdzinājumā ar 2015. gada astoņiem mēnešiem ir palielinājies par 3,8%.

Beramkravu segmenta lielākajam kravu veidam – oglēm – apgrozījums turpina samazināties – gada astoņos mēnešos pārkrauts par 19,2% mazāk ogļu nekā pagājušajā gadā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, beramkravu grupā pozitīvi dinamikas rādītāji saglabājas minerālmēsliem – pieaugums par 7,3%, koksnes granulām – pieaugums par 9,2%, bet jo īpaši labības produktiem, kuru apgrozījums Rīgas ostā ir pieaudzis par 82,6%.

Augustā turpināja samazināties ostā pārkrauto naftas produktu apjoms un līdz ar to kritās arī kopējais lejamkravu apgrozījums. Šā gada astoņos mēnešos ostā apstrādāti 5,9 miljoni tonnu lejamkravu, kas salīdzinājumā ar 2015. gada pārskata periodu ir par 18,7% mazāk.

Pozitīvi rādītāji saglabājas pasažieru pārvadājumu segmentā. Astoņu mēnešu laikā Rīgas ostā apkalpoti 398 000 pasažieru, kas ir par 6,1% vairāk nekā pagājušajā gadā. Īpaši veiksmīga ir bijusi 2016. gada kruīza sezona. Šogad Rīgu ir apmeklējis 51 kruīza kuģis un 59 900 kruīza pasažieru, kas ir par 6,5% vairāk nekā pagājušajā gadā attiecīgajā laika periodā. Tā kā kruīza sezona turpinās arī septembrī un oktobrī, tad sagaidāms, ka šis gads noslēgsies ar labiem rādītājiem Rīgas ostai un kruīza tūrisma nozarei Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!