Foto: Publicitātes foto

Latvijas lielākā piena pārstrādes grupa "Food Union" ir pilnībā novērsusi piesārņojuma avotu, kura dēļ saimnieciskie ūdeņi ieplūda lietus kanalizācijā. Uzņēmums ir demontējis pārplūdes cauruli, kura līdz šim uzņēmumam nav bijusi zināma, jo nav redzama nevienā shēmā vai topogrāfijā.

Atklājot to, konstatēts, ka pārplūdes caurule izbūvēta kanalizācijas akas augšējā daļā aptuveni 0,8 m virs teknes, kā rezultātā notekūdeņi tajā varēja nokļūt tikai ārkārtas gadījumā.

Jau ziņots, ka Valsts policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par iespējamo AS "Rīgas piena kombināts" apzinātu notekūdeņu piesārņošanu. Valsts vides dienests uzņēmumā bija konstatējis nelegālu neattīrītu notekūdeņu novadīšanu lietus kanalizācijas sistēmā.

"Valsts vides dienesta publiski pausto viedokli par apzinātu piesārņojumu uzskatām par nepamatotu. Esam iepriekš radītas, vēsturiskas situācijas upuri. To nevaram padarīt par nebijušu, bet varam darīt visu, kas ir mūsu spēkos, lai novērstu sekas un atkārtošanos nākotnē, ko arī nekavējoši esam izdarījuši. Rūpes par sabiedrības veselību un apkārtējo vidi ir viena no mūsu stratēģiskām prioritātēm! Tādēļ esam sākuši savu iekšēju izmeklēšanu, kā arī sadarbosimies ar Valsts policiju," komentē "Food Union" vadītāja Latvijā Irēna Holodnaja.

Uzņēmums informē, ka šī gada 6.jūlijā Valsts vides dienests kopīgi ar "Rīgas piena kombināta" speciālistiem veica notekūdeņu kanalizācijas aku apsekošanu, jo bija aizdomas, ka tuvumā esošajā lietus ūdens kanalizācijā varētu būt ieplūduši neattīrīti saimnieciskie notekūdeņi. Tad konstatēts, ka uzņēmuma teritorijā starp lietus ūdens un saimnieciskās kanalizācijas akām atrodas pārplūdes caurule, kura līdz šim uzņēmumam nav bijusi zināma, jo tā nav bijusi atzīmēta nevienā no 1990. gadu mantotajām shēmām vai topogrāfijā. Vienlaikus tika atklāts, ka ir notikusi avārijas situācija paša uzņēmuma notekūdeņu sistēmā – tajā paceļoties šķidruma līmenim, tas pārplūda nevienam nezināmajā caurulē.

"Rīgas piena kombināts" novērsa šo situāciju, par ko 20.jūlijā informēja arī VVD. Uzņēmums veica atsūknēšanu savā lietus ūdens kanalizācijas sistēmā un pilnībā likvidēja konstatēto pārplūdes cauruli. Vienlaikus profilaktiskos nolūkos uzņēmums veica pilnīgi visu "Rīgas piena kombināta" kanalizācijas sistēmu pārbaudi un secināja, ka tā teritorijā nav citu nezināmu notekūdeņu pievadu.

"Rīgas piena kombināts" uzsver, ka uzņēmums pastāvīgi investē videi draudzīgos ražošanas un infrastruktūras risinājumos, tostarp, piemēram svaigo piena produktu Izcilība centrā ir jauna PET līnija, uz kuras pilnībā pārstrādājamos iepakojumos tiek ražoti dažādi starp Latvijas patērētājiem iecienīti dzeramie jogurti. Par aizvien "zaļāku" kļūst arī uzņēmuma autoparks – daudzas no kravas mašīnām ir ar dubulto temperatūru saldēšanas kamerām, kas ļauj samazināt gan nobrauktos kilometrus, gan CO2 izmešus. Uzņēmums sāk izmantot arī elektriskos auto. Nupat arī ieviesti ilgtspējīgi salmiņu risinājumi bērnu iecienītiem pieniņiem. Uzņēmums plāno arī turpmāk vides jomā darīt daudz, tāpēc tuvāko gadu laikā iekšējā vides infrastruktūrā ieguldīs vēl ap 2 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!