Foto: LETA
Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) apgrozījums pagājušajā gadā bija 115,708 miljoni eiro, savukārt zaudējumi - 5,404 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

RPK apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2012.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim, bija 46,20 miljoni eiro, savukārt zaudējumi - 1,45 miljoni eiro.

Kā norādīts vadības ziņojumā, uzņēmums pērn mērķtiecīgi attīstījis eksporta tirgos pieprasītus produktus ar augstu pievienoto vērtību, kur ieguldītas ievērojamas investīcijas. Mārketinga investīcijas iekļāva zīmolu "Lakto" un "Rasēns" maiņu, kā arī tika ieviesti jauni svaigā siera, saldējuma un jogurta produkti.

Tāpat ziņojumā teikts, ka pērn eksportēta produkcija par 37,6 miljoniem latu jeb 46% no apgrozījuma. Galvenie eksporta tirgi - Krievija (21% no kopējā apgrozījuma), Beļģija (8%), Azerbaidžāna 6%) un Lietuva (4%).

Galvenie produkti, kas veidojuši apgrozījumu, bija piena pulveri (18%), saldējums (12%), sviests (12%) un svaigie sieri un krēmsieri (10%).

Pagājušajā gadā RPK no piegādātājiem iepircis 58 000 tonnu svaigpiena. Jaunu produktu ražošanai, kas prasa lielus saldā krējuma apjomus, RPK iepircis meitasuzņēmuma AS "Valmieras piens" ražoto saldo krējumu, tādējādi veicinot ražošanas jaudu specializāciju un izejvielu pieejamību.

Kā ziņots, RPK kopā ar AS "Valmieras piens" ar Konkurences padomes atļauju kopš 2012.gada 9.maija apvienoti vienotā koncernā "Food Union", piemērojot vairākus nosacījumus, kas aizsargā zemnieku, kā arī mazāko tirgotāju intereses. Noteikumi koncernam būs jāievēro līdz 2015.gada 31.martam.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, bet apvienotā uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 100 miljonus eiro gadā. "Food Union" ražotnes iepērk pienu no vairāk nekā 400 Latvijas zemnieku saimniecībām un piena ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!