Foto: LETA
Ar piena pārstrādes koncernu "Food Union" saistītā investīciju grupa "Meridian Capital NVS fonds" ("Meridian Capital") iegādāsies SIA "Rīgas piensaimnieks", informē "Food Union" sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Mežgaile.

"Meridian Capital" ir ilggadējs "Food Union" finansiālais partneris, un "Meridian Capital" investīciju direktors Nodirs Normatovs ir "Food Union" grupas uzņēmuma "Rīgas piena kombināts" padomes loceklis.

Pēc Mežgailes teiktā, "Rīgas piensaimnieka" iegādes mērķis ir uzņēmuma tālāka konsolidācija ar "Food Union". Darījuma noslēgšanai ir nepieciešams saņemt Konkurences padomes atļauju. 

"Patlaban netiek lēsts precīzs darījuma noslēgšanas termiņš, un darījuma finansiālie noteikumi netiks izpausti, jo tā ir komerciāli konfidenciāla informācija," norādīja Mežgaile.

Normatovs min, ka "Rīgas piensaimnieka" un "Food Union" ražošanas procesos un produktu portfelī saskatāms savstarpēji papildinošs efekts, neradot konkurējošu produktu pārklāšanos. ""Rīgas piensaimniekam" ir lieliski produkti biezpiena, biezpiena sieriņu un piena desertu kategorijās, kurās "Food Union" produktus nepiedāvā," viņš skaidro.

"Food Union" dibinātājs un akcionārs Andrejs Beshmeļņickis uzsver, ka šis darījums ir daļa no reģionāla piena pārstrādes līdera izveides, kura biznesa mērķi izies ārpus Baltijas valstu un Centrāleiropas tirgiem.

"Turpmāka "Rīgas piensaimnieka" produktu zīmolu konsolidācija ar "Food Union" produktu zīmoliem stiprinās mūsu biznesa stratēģiju, kas sastāv no trim daļām – piena pārstrādes līdera izveide Baltijas jūras reģionā, produktīva un ilgtspējīga piensaimniecība, piena pārstrādes un mazumtirdzniecības ekosistēmas attīstīšana un paplašināšanās jaunos, nozīmīgos eksporta tirgos, īpaši austrumos," viņš klāsta.

"Mēs šo darījumu vērtējam kā nākamo lielo stratēģisko soli ilgi gaidītās Latvijas piena pārstrādes nozares konsolidācijas virzienā. Paredzams, ka konsolidācija uzlabos efektivitāti, paaugstinās produktivitāti un palielinās svaigpiena iepirkumu un ražošanas apjomus, tādējādi radot skaidri saskatāmas priekšrocības patērētājiem un piensaimniekiem, kā arī Latvijas piena pārstrādes nozares konkurētspējas uzlabošanai citu Ziemeļeiropas piena joslas valstu vidū, kuras arī ražo un pārstrādā pienu," piebilst "Rīgas piensaimnieka" valdes priekšsēdētājs Nēme Jogi.

Kā ziņots, tieši pirms gada "Food Union" akcionārs ukraiņu izcelsmes Krievijas uzņēmējs Andrejs Beshmeļņickis paziņoja par Tallinas biržā kotētās publiskās akciju sabiedrības "Premia Foods" saldējuma un saldēto produktu biznesa iegādi. Darījuma apmērs toreiz bija 27,1 miljons eiro.

"Rīgas piensaimnieks" dibināts 1993.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 379 388 eiro. Uzņēmums ražo aptuveni 100 produktus, pazīstamākie ir biezpiena sieriņš "Kārums", kausētie sieri "Dzintars", saldējumi "Jungle Pop".

Pagājušajā gadā uzņēmums strādāja ar 32,91 miljonu eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 33,82 miljonie iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa bija 680 196 eiro salīdzinājumā ar 744 270 eiro 2013.gadā.

Kopš 2010.gada vienīgais uzņēmuma īpašnieks ir Kaimanu salās reģistrētais "DCEMF Holdings".

Andrejs Beshmeļņickis ir ukraiņu izcelsmes globālās pārtikas industrijas uzņēmējs. 2011.gadā viņš iegādājās divus lielākos piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā - AS "Rīgas piena kombināts" un AS "Valmieras piens" - un apvienoja tos "Food Union" grupā.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā "Rīgas piena kombināts" paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, pērn uzņēmuma provizoriskais apgrozījums bijis 125 miljoni eiro,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!