Foto: LETA

Pašvaldības uzņēmums SIA "Rīgas satiksme" pasūtījis priekšizpēti, lai noskaidrotu, vai uz Bolderāju varētu tikt atjaunota dzelzceļa satiksme, otrdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Dzelzceļa sliedes Bolderājas virzienā izbūvētas jau sen, tomēr pasažieru pārvadāšanai tās netiek izmantotas jau ļoti ilgi. Arī sākotnēji dzelzceļa līnija no Rīgas uz Bolderāju būvēta, lai varētu ērtāk nogādāt uz galvaspilsētu preces no ostas. Idejas šos pārvadājumus atsākt bijušas vairākkārt, arī tagad visas iesaistītās puses šādas līnijas izveidi atzīst par perspektīvu, vēsta laikraksts.

Projekta priekšizpētes rezultāti šobrīd vēl nav zināmi. Uz jautājumu, vai šādas līnijas izveide neatņems pasažierus 3. autobusa maršrutam, "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis skaidrojis, ka šāda projekta realizācija noteikti atņems pasažierus 3. autobusa maršrutam, un šajā gadījumā tas ir jāuztver kā ļoti pozitīvs pavērsiens.

Tomēr viņš piebilst, ka šobrīd norit tikai priekšizpētes stadija un projekta realizācija nav pat uzsākta, lai runātu par šāda vilciena maršruta izveidi.

"Rīga ir pilsēta pie lielas upes un arī pie jūras. Mans kā rīdzinieka viedoklis ir tāds, ka mēs jūru faktiski neredzam. Tāpēc būtu jādomā, kā to padarīt pieejamāku. Tāpēc šobrīd pašvaldība diskutē ar AS "Latvijas Dzelzceļš", AS "Pasažieru vilciens" un ostu par iespēju izveidot dzelzceļa līniju "Bolderāja – Centrs"," laikrakstam atklāj Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins.

Pēc viņa domām, Bolderāja būtu vairāk jāattīsta, ērta nokļūšana turp būtu viena no prioritātēm. Jakrins atzīmē, ka pozitīva lēmuma gadījumā, tas būtu "saprātīgs četru gadu jautājums, taču, iespējams, ka projektu varētu izdoties realizēt arī ātrāk".

Ideja nav jauna, piemēram, 2009. gadā Rīgas domes prezidijs nolēma izveidot darba grupu pasažieru vilciena integrācijai pilsētas sabiedriskā transporta sistēmā un dzelzceļa sliežu loku iespējamai izmantošanai pilsētas pasažieru pārvadājumos.

AS "Latvijas dzelzceļš" pārstāvis Māris Ozols laikrakstam apstiprinājis, ka Rīgas domes pārstāvji ir konsultējušies ar "Latvijas dzelzceļu" par iespējām nodrošināt pasažieru satiksmi, izmantojot uzņēmuma infrastruktūru Bolderājas posmā, piebilstot, ka Latvijas dzelzceļa izbūvētā infrastruktūra un jaunās signalizācijas un kustības vadības sistēmas atbilst drošības prasībām pasažieru satiksmes nodrošināšanai šajā līnijā.

AS "Pasažieru vilciens" pārstāvis Egons Ālers norādījis, ka uzņēmumam ir bijušas sarunas ar "Rīgas satiksmes" pārstāvjiem par šādu iespējamu projektu. Viņš paudis, ka ir jāizvērtē pasažieru plūsma un esošā infrastruktūra Bolderājas virzienā, jo no tā ir daudz kas atkarīgs. Pēc viņa domām, šis projekts ir reāls un uzņēmums tajā saskata perspektīvu, turklāt nevis kā kūrorta virzienam, bet gan kā ikdienas maršrutam ar lielāko noslodzi rītos un vakaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!