Foto: DELFI

Rīgas apgabaltiesa noraidījusi pašvaldības uzņēmuma " Rīgas satiksme" apelācijas sūdzību un atstāja spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) piemēroto 6000 eiro sodu, kas uzņēmumam tika noteikts par negodīgu komercpraksi.

PTAC portālu "Delfi" informēja, ka Rīgas apgabaltiesa 25. augustā noraidījusi "Rīgas satiksmes" sūdzību par PTAC 2015. gada 23. jūlija lēmumu. Ar šo lēmumu PTAC konstatēja 2015. gada sākumā radio, vides un sabiedriskajā transportā izvietotās reklāmas neatbilstību normatīvajiem aktiem un negodīgas komercprakses īstenošanu. Par pārkāpumiem PTAC lēma pašvaldības uzņēmumam piemērot 6000 eiro soda naudu.

Tiesa atzinusi, ka PTAC lēmumā pareizi un tiesiski konstatējis reklāmas ētikas normu pārkāpumu, kā arī reklāmā sniegtus nepatiesus un neobjektīvus apgalvojumus, ka "Latvijas valdība kopš 2009. gada vairs nepiedalās galvaspilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā".

Tiesa norādījusi, ka saskaņā ar Satiksmes ministrijas sniegto informāciju, šis apgalvojums neesot patiess, jo finansējums samazināts, bet ne apturēts.

Tiesa par pamatotu arī atzinusi vairākās reklāmās PTAC konstatēto, ka tiek noklusēta un pasniegta neskaidri patērētājam būtiska informācija. Piemēram, reklāmā, kas informē, ka "pasažieris, kuram katru dienu uz darbu ir jābrauc ar vienu transporta veidu" var iegādāties mēneša biļeti par 30 eiro, noklusēts, ka šāda cena piemērojama tikai tad, ja pasažieris brauc tikai vienā konkrētā maršrutā, nevis visos viena transporta veida maršrutos. Piemēram, šāda mēneša biļete nebūs derīga pasažierim, kam uz darbu jādodas ar diviem tramvaja maršrutiem.

Tiesa pievienojās arī PTAC konstatējam par noklusējumu radio reklāmā, sniedzot tikai informāciju par viena brauciena cenu 1,15 eiro. Tādējādi noklusēta minētā brauciena cenu 2,00 eiro apmērā, ja biļete iegādāta pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja, kas jauno biļešu cenu ieviešanas sākuma periodā radījusi maldinājumu patērētājiem, par tiesas lemto informē PTAC,

Atsevišķās reklāmās "Rīgas satiksme" savas biļešu cenas salīdzinājusi ar biļešu cenām citās Eiropas galvaspilsētās. Tiesa atzinusi, ka PTAC pareizi konstatējis, ka šajās reklāmās salīdzināti pēc būtības dažādi produkti, proti, vienreizēja brauciena biļetes ar laika biļetēm, kas sniedz patērētājiem daudz plašākas iespējas. Piemēram, Stokholmā piedāvāta zonas biļete, kas ir derīga vienas zonas ietvaros 75 minūtes dažādiem sabiedriskā transporta veidiem par 4,00 eiro. Budapeštā, nopērkot biļeti par 1,44 eiro 80 minušu brauciena laikā atļauts transfērs starp metro līnijām, savukārt Prāgā 90 minūšu brauciena biļete maksā 1,16 eiro, un ir atļauts transfērs dažādos sabiedriskā transporta veidos. Tādējādi patērētājs tiek maldināts, radot iespaidu par šķietami līdzīgu pakalpojumu cenu salīdzinājumu dažādās Eiropas galvaspilsētās.

Rīgas apgabaltiesa augusta beigās atstāja negrozītu Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 24. februāra spriedumu un PTAC piemēroto naudas sodu 6000 eiro. Spriedums nav pārsūdzams un stājies spēkā tā paziņošanas dienā.

Jau vēstīts, ka PTAC vērtēja "Rīgas satiksmes" 2015. gada sākumā īstenoto reklāmas kampaņu par sabiedriskā transporta tarifu paaugstināšanu un konstatēja Reklāmas likuma un Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma pārkāpumus. Par to PTAC Rīgas pašvaldības uzņēmumam piemēroja 6000 eiro lielu naudas sodu.

Lēmumu par sodu "Rīgas satiksme" pārsūdzēja tiesā, bet par nelabvēlīgo pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!