Foto: LETA

Konkursā uz pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" padomes locekļa amatiem līdz piektdienai, 12. aprīlim, pieteikušies 18 kandidāti, portālam "Delfi" pastāstīja personāla atlases kompānijas "Arista Executive Search Latvia" vecākā konsultante Iluta Gaile.

Gaile norādīja, ka konkursā ir uzrunāti vēl vairāki kandidāti, kuru apstiprinājumu "Arista" gaida drīzumā. Pieteikumus 10. aprīlī izsludinātajā konkursā gaidīs līdz 22. aprīlim.

"Mēs esam pārliecināti, un uz to cītīgi strādājam, ka uz padomes locekļa amatiem "Rīgas satiksmē" izdosies piesaistīt izcilus profesionāļus, kuri būs pilnībā atbilstoši izvirzītajām amata prasībām un būs ar nevainojamu reputāciju," prognozēja Gaile.

Viņa atzina, ka atklātībā nākušie korupcijas skandāli ir negatīvs apstāklis kadru atlasā un negatīvi ietekmē uzņēmuma reputāciju. "Bet tieši tāpēc,te ir lieliska iespēja situāciju mainīt profesionālai komandai, kura tic, ka uzņēmums var atgūt savu reputāciju un strādāt nākotnē rentabili un efektīvi," piebilda Gaile.

Vēstīts, ka Rīgas domes Īpašuma departamenta organizētajā iepirkumā par personāla atlases pakalpojumiem "Rīgas satiksmes" padomes meklēšanā uzvarēja SIA "Arista Executive Search Latvia". Līgumcena par pakalpojumu ir 32 300 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Gaile portālam "Delfi" komentēja, ka "Arista" ir vairāk nekā 10 gadu pieredze kandidātu atlases projektos, tāpēc uzņēmums spēj profesionāli uzrunāt, atlasīt un novērtēt visus pretendentus.

"Mēs veicam lielu darbu izvērtējot mums pieejamās datu bāzes un publiski pieejamu informāciju. Kandidātiem patīk mūsu personiskā pieeja, jo katru mums interesējošo kandidātu uzrunājam personiski. Ja mēs šajā atlases projekt paskatāmies kāda atsaucība no kandidātiem ir uz publicēto informāciju, tad tā salīdzinoši nav tik liela. Lielāka interese no kandidātiem ir tad, kad mēs personiski tos uzrunājam. 90% gadījumu personiski uzrunāti kandidāti atsaucas uz mūsu aicinājumu piedalīties amata konkursā," komentēja Gaile.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šim komersantam būs jāatrod pieci "Rīgas satiksmes" padomes locekļi. Viņu atlase notiks vairākās kārtās, ietverot sākotnējo pārbaudi. Amatu kandidātiem būs jāsagatavo līdz trim lapaspusēm biezs redzējums par "Rīgas satiksmes" nākotni.

Padomes locekļiem izvirzīs šādas minimālās prasības:

  • Augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība;
  • Ne mazāk kā piecu gadu profesionālā darba pieredze vadošā amatā (lielas kapitālsabiedrības valdes locekļa vai padomes locekļa amatā vai organizācijas (iestādes) vadītāja vai tā vietnieka amatā);
  • Vēlamā pieredze satiksmes un transporta jomā;
  • Izpratne par "Rīgas satiksmes" darbības jomu;
  • Izpratne par pašvaldības kapitālsabiedrību darbību un to pārvaldi;
  • Valsts valodas zināšanas C līmeņa 1. pakāpē un angļu valodas zināšanas padomes locekļa pienākumu profesionālai izpildei nepieciešamajā apjomā;
  • Augsta atbildības sajūta;
  • Nevainojama reputācija;
  • Līdera dotības, precizitāte, analītiska domāšana, labas komunikācijas, argumentācijas un prezentācijas prasmes;
  • Izcilas darbaspējas, motivācija sasniegt rezultātus profesionālajā darbībā;
  • Stratēģiskās plānošanas un vadības prasmes, spēja pārraudzīt kapitālsabiedrības darbību, pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību;
  • Izpratne par finanšu risku vadību un iekšējo auditu;
  • Vēlama pieredze uzņēmuma darbības efektivitātes nodrošināšanā (uzņēmuma transformēšanā un biznesa modeļu pārveidošanā, lai uzlabotu operacionālo efektivitāti);
  • Izpratne par korporatīvās pārvaldības principiem, tai skaitā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) korporatīvās pārvaldības principiem un vadlīnijām;
  • Atbilstība publiskās personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 37. panta otrās daļas un Komerclikumā noteiktajām prasībām.

Bet padomes locekļu galvenā atbildība būs:

  • Apstiprināt vidēja termiņa darbības stratēģiju un kārtējā gada budžetu;
  • Ievēlēt, atsaukt valdes priekšsēdētāju un valdes locekļus, noteikt to atlīdzību;
  • Pastāvīgi uzraudzīt, lai kapitālsabiedrības lietas tiktu kārtotas saskaņā ar normatīvo aktu, kapitālsabiedrības statūtu, kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumu prasībām;
  • Izskatīt kapitālsabiedrības gada pārskatu, valdes ziņojumu un valdes priekšlikumus par peļņas izlietošanu, sagatavot par tiem padomes ziņojumu un iesniegt tos Pārstāvēt kapitālsabiedrību tiesā visās kapitālsabiedrības celtajās prasībās pret valdes locekļiem un valdes locekļu celtajās prasībās pret kapitālsabiedrību;
  • Apstiprināt darījuma slēgšanu starp kapitālsabiedrību un valdes locekli vai revidentu;
  • Sniegt dalībniekam priekšlikumus par kapitālsabiedrības darbības uzlabošanu;
  • Citas atbildības un pienākumi saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu un kapitālsabiedrības statūtiem.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs mēnesī saņem 6138 eiro. Padomes priekšsēdētājam solīti aptuveni 30% no šīs summas, bet padomes locekļiem – līdz 90% no padomes priekšsēdētājam maksātās algas.

Vēstīts, ka pirmais Īpašuma departamenta izsludinātais "talantu mednieku" iepirkums noslēdzās bez rezultātiem. Lai gan iepirkumā pieteicās divi pretendenti, tie neatbilda nolikumā izvirzītajām prasībām, tāpēc Iepirkumu komisija 18. martā izlēma iepirkumu izbeigt bez rezultāta.

Ziņots, ka "Rīgas satiksmi" šobrīd vada pagaidu valde. Tās priekšsēdētājs ir Ernests Saulītis, kurš dažādos amatos pašvaldībā strādā vairāk nekā 20 gadus, karjeru sākot kā pašvaldības policists, bet pēdējos gadus strādājot par Īpašuma departamenta galveno juristu un Nekustamā īpašuma pārvaldes priekšnieka vietnieku.

Nu jau no mēra amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Nils Ušakovs (S) izraudzījās Saulīti starp palikušajiem četriem pagaidu valdes locekļiem. Viņa alternatīvas bija bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze, kā arī marta sākumā ieceltie pagaidu locekļi Juris Švanders no Rīgas domes Finanšu departamenta un satiksmes eksperts Jānis Meirāns. Taču par Rīgas mēra pienākumu pildītāju kļuvušais Oļegs Burovs (GKR) tā brīža pašvaldības galvai rekomendēja Saulīša kandidatūru.

Opozicionārs Vilnis Ķirsis (V) uzskata, ka Saulītis rada priekšstatu par Ušakovam lojālu cilvēku.

Lai gan šobrīd "Rīgas satiksmei" nav padomes, Ušakovs pēc pērn atklātībā nākušā iepirkumu korupcijas skandāla apņēmās tādas veidot gan "Rīgas satiksmē", gan citās pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!