Foto: LETA

Kredītbiroja AS "Kredītinformācijas birojs" (KIB) datu bāzei ir pievienota arī SIA "Rīgas satiksme" informācija par fizisko un juridisko personu parādiem, informē kredītbirojs.

Parādnieku informācijas nodošanai rasts vēl nebijis risinājums – trīspusējs līgums: "Rīgas satiksmes" dati nodoti kredītbirojam caur parādu piedziņas uzņēmuma SIA Konsultatīvā sabiedrība "Conventus" IT sistēmu. Tādējādi ir ietaupīti līdzekļi, kas būtu nepieciešami "Rīgas satiksmei" atbilstoša tehniskā risinājuma izstrādei. Šāds informācijas nodošanas veids turpmāk ir pieejams arī citiem uzņēmumiem.

Uzņēmumu savstarpēja datu apmaiņa, izmantojot KIB sistēmu, nodrošina ļaunprātīgo un ilgstošo nemaksātāju izskaušanu, jo tādējādi nemaksātāju kredītvēsturēs tiek veikti ieraksti par kavētajiem un neapmaksātajiem rēķiniem. Šīs kredītvēstures kļūst pieejamas visiem KIB datu apmaiņas sistēmas lietotājiem un nemaksātājiem turpmāk apgrūtināta jaunu saistību uzņemšanos, un motivē parādus nomaksāt. Ja nemaksātājs ir nokārtojis saistības, arī tas tiek atspoguļots konkrētā uzņēmuma vai personas kredītvēsturē.

"KIB datu bāze atspoguļo valsts "finanšu veselību", jo tā satur informāciju gan par privātpersonu, gan uzņēmumu finanšu saistībām. KIB datu bāzi pašlaik izmanto ne tikai Latvijas lielākās komercbankas, nebanku aizdevēji un līzingu devēji, bet arī pārējo nozaru uzņēmumi, lai novērtētu privātpersonu un uzņēmumu kredītspēju, kas šajā ekonomiski sarežģītajā situācijā ir kritiski svarīgi", uzsver "Conventus" valdes loceklis Jānis Krastiņš.

""Conventus" un "Rīgas satiksmes" sadarbība ir pozitīvs piemērs citiem uzņēmumiem, ka patreizējā ekonomiskajā situācijā, meklējot iespējas ieekonomēt uzņēmuma līdzekļus un sadarbojoties, var rast atrisinājumu. Šobrīd ar datiem KIB sistēmā apmainās vairāk nekā 130 uzņēmumi, un mēs redzam, ka interese ar katru dienu pieaug. Informācijas nodošana uzņēmumiem un iestādēm KIB datu apmaiņas sistēmā ir bezmaksas pakalpojums", norāda KIB pārstāvis Intars Miķelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!