Foto: Shutterstock

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saņēmusi un šobrīd vērtē AS "Rīgas siltums" iesniegto siltumenerģijas tarifu projektu, kā arī SIA "Rīgas ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu un 7. janvārī saņemtos papilddatus.

Jaunais "Rīgas siltums" tarifu projekts iesniegts, ņemot vērā izmaiņas siltumenerģijas bilancē un siltumapgādes pakalpojuma nodrošināšanas izmaksās. Gala tarifa pieaugums plānots 6,7% apmērā, salīdzinot ar šobrīd piemērojamo siltumenerģijas gala tarifu. AS "Rīgas siltums" pašlaik piemēro siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifu 66,76 eiro/MWh apmērā.

Tarifu projekta iesniegšana saistāma ar izmaiņām uzņēmuma siltumenerģijas bilancē, kurināmā (dabasgāze, šķelda) cenu pieaugumu un pārējo siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu izmaiņām. Tarifu projektā ir iekļautas siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības izmaksas, un attiecīgi noteikti šo pakalpojumu tarifi.

Savukārt ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu izmaiņas saistītas ar elektroenerģijas, siltumenerģijas, gāzes izmaksu un citu ekspluatācijas izmaksu pieaugumu, pamatlīdzekļu nolietojuma un nemateriālo ieguldījumu vērtības norakstījumu pieaugumu, kā arī ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomu samazināšanos.

Kopš spēkā esošo tarifu apstiprināšanas SIA "Rīgas ūdens" ir sākusi realizēt divus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētus ūdenssaimniecības attīstības projektus, kurus plānots pabeigt 2023.gada 31.decembrī.

Saskaņā ar iesniegto tarifu projektu kopējais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa pieaugums plānots 0,36 eiro/m3 (bez PVN) apjomā, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošajiem tarifiem, ko 2018.gadā apstiprinājusi SPRK.

Projektā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,02 eiro/m3 (bez PVN) apmērā un kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 0,93 eiro/m3 (bez PVN). Jaunos tarifus plānots piemērot Rīgā, Baltezerā, Garkalnē, Berģos, Maksteniekos, Langstiņos, Upesciemā, Krustkalnos, Valdlaučos, Dreiliņos, Rumbulā, Ulbrokā un daļā Garkalnes pagasta ("Alīses", Remberģi 1", "Remberģi 2", "Selgas").

SPRK vērš uzmanību, ka komersanta aprēķinātais un iesniegtais tarifu projekts izvērtēšanas laikā var tikt mainīts. Izvērtējot tarifu projektu un pārskatot tā darbības procesus, izmaksas var tikt precizētas. Kā rezultātā SPRK apstiprinātie tarifi var atšķirties.

SPRK aicina lietotājus iepazīties ar abu projekta kopsavilkumiem un sniegt priekšlikumus un ieteikumus SPRK vai uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!