Foto: LETA

Latvijā izstrādātās pretvēža zāles "Rigvir" reģistrētas Gruzijā, tādējādi Gruzija ir kļuvusi par otro valsti pasaulē, kur ir plaši pieejams šis medikaments, kas pašlaik ir vienīgais, kas pārstāv veselu onkoloģijas nozari – vēža viroterapiju, informē uzņēmuma pārstāvji.

Viroterapijā tiek pielietoti speciālie onkotropie un onkolītiskie vīrusi, kas ir spējīgi atrast un iznīcināt ļaundabīgās šūnas, nekaitējot veselajām šūnām cilvēka organismā.

Līdz šim pacientiem no citām valstīm viroterapija bija pieejama galvenokārt ar medicīnas tūrisma palīdzību. Līdz šim viroterapiju Latvijā ir saņēmuši pacienti no vairāk nekā 40 valstīm. 

Līdz ar zāļu reģistrāciju Gruzijā, uzlabosies viroterapijas pieejamība ne tikai Gruzijā, bet visā Kaukāza reģionā. Iespējams, arī daļa Krievijas pacientu dos priekšroku saņemt viroterapiju Gruzijā, pieļauj uzņēmuma pārstāvji. 

Maijā Latviju apmeklēja divas Gruzijas ārstu delegācijas. Ārsti izgāja pilnu apmācības kursu, lai pielietotu viroterapiju Gruzijas pacientu ārstēšanā. Tuvāko nedēļu laikā Rīgā gaidāmas vēl dažas Gruzijas ārstu delegācijas uz apmācībām.

Latvijā izgudroto un izstrādāto medikamentu "Rigvir" ražo un virza farmācijas tirgos, kā arī attīsta vēža viroterapijas nozari Latvijā un pasaulē "Rigvir holdings", kas dibināts 2013.gadā, apvienojot vairākus uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!