Foto: LETA
Mazumtirgotājs "Rimi Latvija" veikalu sortimentā vairs neiekļaus no Nīderlandes ievestos ugunsērkšķus podiņos, sacīja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite, komentējot Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) veiktajās pārbaudēs "Rimi Latvia" veikalā Rīgā augā konstatēto bakteriālās iedegas klātbūtni.

"Ugunsērkšķa augus podiņos veikalu tīklam nodrošināja piegādātājs no Nīderlandes, kura pienākums ir nodrošināt likumdošanas prasībām atbilstošu un drošu produkciju. Šos augus savā sortimentā iekļāvām pirmo reizi, un tos vairs nav plānots iegādāties," sacīja Bite.

Viņa arī piebilda, ka "Rimi" operatīvi reaģēja uz VAAD lēmumu saistībā ar ugunsērkšķa augu podiņos, kas bija pieejami lielākajos veikalos Rīgā, Jūrmalā un Jelgavā, izņemšanu no apgrozības. "Tā kā aktīvi sadarbojamies ar VAAD, šobrīd visi tirdzniecībā pieejamie augi jau ir atgriezušies mūsu centrālajā noliktavā un tos utilizēsim sadedzinot," sacīja Bite.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja uzsvēra, ka uzņēmums aicinām pircējus, kuri ir iegādājušies šos augus (svītru kods 8 717435671669, nosaukums "Dekoratīvais pīlādzis podiņā, D12/H50", izcelsmes valsts Nīderlande), nest tos uz tuvāko "Rimi" veikalu un nodot veikala darbiniekiem, lai saņemtu atmaksu par auga pirkuma summu.

VAAD pārbaudē mazumtirgotāja "Rimi Latvia" tirdzniecības vietā Rīgā ir konstatējis no Nīderlandes ievestajā ugunsērkšķī bakteriālās iedegas klātbūtni. Augam noņemtajā paraugā laboratoriski ir apstiprināta bakteriālās iedegas klātbūtne. Pamatojoties uz noteikumiem par bakteriālās iedegas apkarošanas un izplatīšanas ierobežošanas kārtību, VAAD ir pieņemis lēmumu visu augu partiju iznīcināt un aicina pircējus atgriezt šos augus atpakaļ "Rimi" veikalos.

Bakteriālā iedega ir bīstama augļu koku slimība, ko izraisa baktērija "Erwinia amylovora" un kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Tā viegli izplatās ar vēja, kukaiņu, putnu un citu pārnesēju palīdzību. Siltā un mitrā laikā šīs baktērijas strauji vairojas un ilgāk izdzīvo ārpus auga. Apkarot bakteriālo iedegu var, tikai izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārt esošos kokus.

"Rimi Latvia" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas mazumtirdzniecības koncernam "ICA Group" piederošais "ICA Baltic". Šobrīd "Rimi Latvia" tīklā ir 115 trīs formātu veikali, tostarp 27 Rimi hipermārketi, 42 Rimi lielveikali un 46 zemo cenu veikali "Supernetto". Rimi un Supernetto veikali darbojas 27 Latvijas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!