Jau šobrīd ir nepieciešams skaidri pateikt, uz kā rēķina samazinās 2011.gada budžetu, trešdien publicētā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norāda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Ir daudz izdarīts, taču šobrīd nepieciešams skaidri pateikt, kā šie 400 miljoni tiks samazināti, ka tādās un tādās nozarēs, ka tādās un tādās ministrijās būs samazinājumi, bet mēs noteikti necelsim nodokļus!" sacījis Rimšēvičs.

Šos darbus vajag paveikt līdz vēlēšanām, jo, neiezīmējot budžeta izdevumus, starptautiskajos tirgos var rasties aizdomas, ka krīze atsāksies ar jaunu sparu. "Papildus tām stabilizācijas pazīmēm, kādas iezīmējās gada sākumā, šāda izšķiršanās un skaidra nākamā gada budžeta politikas iezīmēšana ļautu noticēt Latvijas stāstam visā pilnībā," teicis Rimšēvičs.

Viņš arī atzinis, ka patlaban Latvija savā ekonomikas stabilizācijas procesā ir tikusi nedaudz pāri pusceļam. Pats svarīgākais posms tajā būs 2011. gada budžeta pieņemšana. "Latvija ir veikusi budžeta samazinājumus un stabilizācijas pasākumus. Tas deva atelpas brīdi - iespēju uzņēmumiem restrukturizēt ražošanu, valsts pārvaldei izvētīt funkcijas. Tagad naudas pietiek līdz vēlēšanām un nekādi satricinājumi nav gaidāmi, bet vēlēšanu tuvums neļauj radoši un tālredzīgi reformēt vienu vai otru sektoru, kas ļautu atrast nepieciešamos līdzekļus turpmākai budžeta konsolidācijai (..)," skaidrojis LB vadītājs.

Valdība līdz šim ir vairākkārt uzsvērusi, ka Latvijai turpmākos divos gados budžeta izdevumi jāsamazina par 800 līdz 900 miljoniem latu, 2011. gadā tos samazinot par 400 līdz 500 miljoniem latu.

Budžeta samazināšana ir paredzēta atbilstoši līgumam ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tajā teikts, ka Latvijai 2011. gadā būs jāpanāk 6% budžeta deficīts, savukārt 2012. gadā - 3%. Tādējādi būs sperts plats solis pretī iestājai eirozonā. Latvija līdz šim jau divas reizes pa 500 miljoniem latu ir konsolidējusi savu budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!