Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs cer, ka vasaras beigās Latvijas sabiedrībā atbalsts eiro būs audzis līdz 50%.

Viņš atzīmēja, ka pašlaik atbalsts eiro ieviešanai ir audzis līdz 36% salīdzinājumā ar gada sākumu, kad atbalsts bija 20-25%. Turklāt līdz šim nav notikusi nekāda eiro ieviešanas kampaņa.

Finanšu ministrija aktīvāku skaidrojošo eiro ieviešanas kampaņu varētu sākt jūlijā vai augstā, kas ļaus daudziem Latvijas iedzīvotājiem saņemt gaidīto informāciju. Ja lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā būs pozitīvs, Latvijas iedzīvotāji uzzinās valūtas piesaistes kursu, kas varētu kliedēt daudzas līdz šim pastāvošās bažas, atzīmēja Rimšēvičs. Tad arī amatpersonas varēs sākt aktīvāku skaidrojošo darbu, kam vajadzētu sekmēt lielāku sabiedrības atbalstu.

Latvijas Bankas prezidents atzīmēja, ka ir nepieciešams laiks kampaņas sagatavošanai, jo ir jārīko iepirkuma procedūras, konkursi.

Rimšēvičs atzina, ka pēc uzaicinājuma Latvijai pievienoties eirozonai atbildīgie daudz plašāk skaidros gaidāmo pāreju. Seši mēneši būs pietiekams laiks, lai šīs lietas izskaidrotu plašākai sabiedrībai, domā Latvijas Bankas prezidents.

Viņš uzsvēra, ka nav ne mazāko šaubu, ka Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Tomēr iestāšanās eirozonā nav formāla Māstrihtas kritēriju izpilde un automātiska attiecīgās valsts uzņemšana. Valstis tiek padziļināti vērtētas pēc dažādiem iespējamiem kritērijiem, un tad kopumā top konverģences ziņojums, kas atspoguļo valsts gatavību uzņemšanai Eiropas Monetārajā savienībā.

"Mums pašiem liekas, ka esam gatavi," sacīja Rimšēvičs, atzīstot, ka jāsagaida konverģences ziņojumi, kuros būs ļoti precīzi atspoguļots citu vērtējums par Latviju.

Kā ziņots, pētījumu aģentūras TNS šā gada aprīlī veiktā Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem aptauja liecina, ka Latvijā pēdējā pusgada laikā, no pagājušā gada oktobra līdz šā gada aprīlim, par desmit procentpunktiem audzis to iedzīvotāju īpatsvars, kam ir pozitīva attieksme pret pāreju no lata uz eiro.

Šā gada aprīlī pret pāreju uz eiro Latvijā pozitīvi noskaņoti kopumā bija 36% iedzīvotāju, to skaitā 29% iedzīvotāju bija "drīzāk pozitīva" un 7% "ļoti pozitīva" attieksme.

Negatīva attieksme pret eiro ieviešanu aprīlī bija 62% iedzīvotāju, kas ir par deviņiem procentpunktiem mazāk nekā pagājušā gada oktobrī.

Latvijas valdība izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!