Foto: LETA

Eiro ieviešana ir iespēja arī Latvijas iedzīvotājiem kļūt turīgākiem, bet eiroskeptiķu iebildumi pret to ir emocionāli, bez racionāliem pamatojumiem, to ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs.

Eiroskeptiķu argumenti pret eiro ieviešanu nav racionāli, bet gan emocionāli, sacīja Rimšēvičs, bilstot – vienā jautājumā gan eiroskeptiķiem jāpiekrīt, pēc eiro ieviešanas rūpīgi jāseko cenām veikalos, lai tās mākslīgi neceltu. Viņš piekrita, ka iespējama situācija – aizbildinoties ar eiro ieviešanu, kāds var mēģināt celt cenas.

Līdz brīdim, kad eiro Latvijā tiks ieviests fiziski, cilvēkiem būs iespējas saņemt visas viņiem interesējošās atbildes, mierināja Latvijas Bankas vadītājs.

Rimšēvičs nepiekrīt izteikumiem, ka ar eiro ieviešanu Latvija kāpj uz "Titānika", atkārtoti uzsverot – eirozona negrims, bet gan ar katru dienu situācija tajā uzlabojas. "Ja mēs gribam būt turīgi, mums ir jāuzkāpj uz šī kuģa," sacīja Latvijas Bankas vadītājs. Viņš skaidroja, ka Latvija šobrīd ir priekštelpā, kurā netiek pietiekami labi sadzirdēta, taču pēc eiro ieviešanas, mēs nonāktu lielajā zālē.

Komentējot publiskajā izskanējušos salīdzinājumus ar Lielbritāniju vai Zviedriju, kur eiro nav ieviests, Rimšēvičs sacīja – salīdzinājums nav vietā, jo Latvija ir tikai maza gumijas laiviņa, bet viņi – lieli kuģi. Mazas valsts situācija nav salīdzināma ar lielajām, ekonomiski stiprajām valstīm, skaidroja Rimšēvičs, sakot – tieši nelielās valstis steidz pievienoties eiro ieviesējiem.

Eiro ieviešanas likums, kuru Saeima ceturtdien plāno pieņemt galīgajā lasījumā, nosaka tikai praktiskās lietas, kuras jādara, ieviešot eiro, sacīja Rimšēvičs. Viņš bilda, ka šis balsojums nenozīmē, ka pēc tā nekas vairs nav maināms.

Rimšēvičs intervijā ceturtdien norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji galīgo lēmumu par eiro ieviešanu uzzinās vasarā, kad Eiropas Savienības Ministru padome oficiāli uzaicinās Latviju iestāties eiro zonā.

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā pašlaik ir 2014.gada 1.janvāris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!