Foto: F64

Nākamajā gadā Latvijā gaidāma inflācija 1,4% apmērā, žurnālistiem piektdien sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Lielāko pienesumu 2015.gada inflācijā radīs elektroenerģijas cenu kāpums tirgus liberalizācijas dēļ, taču kopējo enerģijas cenu ietekmi uz inflāciju varētu ierobežot visai zemais naftas cenu līmenis," teica Rimšēvičs.

Savukārt šajā gadā Latvijas Banka joprojām prognozē inflāciju 0,7% apmērā.

"Gada inflācijas līmenis Latvijā saglabājas zems gan no ilgāka laika vērtējuma, gan no augošas ekonomikas viedokļa. Zemu inflācijas līmeni Latvijā šogad noteica gan pasaules cenu tendences, kas ietekmēja inflācijas līmeni arī eiro zonā, gan elektroenerģijas tirgus liberalizācijas pārcelšana uz 2015.gadu," sacīja Rimšēvičs.

Viņš atzīmēja, ka, reaģējot uz Krievijas pārtikas importa aizliegumu, augustā un septembrī saruka inflācijas gaidas. "Tika gaidīts piena produktu un dārzeņu cenu sarukums palielināta piedāvājuma ietekmē. Tomēr augusta un septembra dati parādīja, ka gaidas pilnā mērā neīstenojās un inflācijas līmenis turpināja pakāpeniski stabilizēties, atsevišķās patēriņa grupās neraksturīgi sezonai un ekonomiskajiem apstākļiem. Taču jau oktobrī daudzas no šīm cenām tika koriģētas, parādot, ka pieprasījums, iespējams, ticis pārvērtēts," teica Latvijas Bankas prezidents.

Jau vēstīts, ka gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ šogad oktobrī Latvijā bija 0,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!