Foto: LETA

Ja nonāksim līdz situācijai, kad būs jāsniedz humānā palīdzība Grieķijai, runa būs par koordinētu Eiropas Savienības (ES) palīdzību ar konkrētiem finanšu līdzekļiem, otrdien žurnālistiem norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēvičs piebilda, ka, viņaprāt, situācija nav jādramatizē tik ļoti tālu, ka būtu jārunā un jāsūta humānās palīdzības pakas uz Grieķiju, bet runa ir par finanšu instrumentu, ko eirozona var piešķirt - vai nu ārkārtas palīdzības aizdevums, vai ārkārtas palīdzības līdzeklis.

Jautāts par aktuālāko situāciju attiecībā uz Grieķiju, Rinkēvičs norādīja, ka ir jāsagaida Eirosamits, atgādinot, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (V) patlaban piedalās Eirogrupas finanšu ministru sanāksmē. Viņš atgādināja, ka pamatā ir divi scenāriji.

"Viens scenārijs ir tāds, ka Grieķijas valdība iesniedz tādus priekšlikumus, kas diskusiju rezultātā ir pieņemami un attiecīgi tiek noslēgta trešā palīdzības programma, bet ar ļoti stingriem nosacījumiem. Otrs scenārijs ir tāds, ka nekāda vienošanās netiek panākta," norādīja Rinkēvičs, piemetinot, ka nevar izslēgt iespējamību, ka tādā gadījumā Grieķija īslaicīgi varētu aiziet no eirozonas.

Ministrs uzsvēra, ka gan vienā, gan otrā gadījumā nekas labs Grieķijai nebūs, jo, pat ja tiek panākta vienošanās par trešo palīdzības programmu, tā "nesajūsminās cilvēkus Grieķijā", jo tā būs ļoti smaga reformu pakete.

Kā ziņots, eirozonas valstu līderi šodien pulcēsies uz ārkārtas sanāksmi, lai pārrunātu turpmāko rīcību pēc Grieķijas referenduma. Tajā 61,31% grieķu nobalsoja pret vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, liekot eirozonas partneriem steigšus meklēt risinājumu un izraisot strauju kritumu Eiropas akciju biržās.

Plānots, ka samits sāksies pulksten 19 pēc Latvijas laika.

Pirms samita paredzēta arī eirozonas dalībvalstu finanšu ministru sanāksme, kas sāksies pulksten 14 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!