Foto: AFP/Scanpix
Jāizvērtē, vai Latvija ir slānekļa gāzes "lielvalsts" vai arī mums šādas gāzes nav, žurnālistiem sacīja Valsts prezidenta Valda Zatlera kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Zatlera vizītes laikā ASV potenciālie sadarbības partneri tika aicināti apsvērt iespēju veikt pārbaudes Latvijā, lai noskaidrotu, vai ir iespējams mūsu valstī veikt slānekļa gāzes ieguvi, jo Padomju Savienības laikā iegūtie izmēģinājumu paraugi nedod iespēju izvērtēt šādu iespējamību. Tomēr pārbaužu veikšana nav "nedēļu vai mēnešu jautājums", bet gan ilgākā laika posmā risināma lieta, skaidroja Rinkēvičs, piebilstot, ka pašlaik amerikāņiem ir jāļauj aprast ar šo ideju.

Enerģētiskie jautājumi prezidentam ir svarīgi gan no ekonomiskas, gan no nacionālās drošības viedokļa, un, viņaprāt, ir jāmeklē veids, kā maksimāli attīstīt Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību un nodrošināt pēc iespējas zemākas cenas, uzsvēra prezidenta kancelejas vadītājs. Tāpat ir jāizvērtē, vai slānekļa gāzes iegūšana būs ekonomiski izdevīga un videi droša.

Būtisks Latvijas ārpolitikas uzdevums ir veicināt sašķidrinātās dabas gāzes termināļa uzcelšanu Latvijā. Zatlers ASV uzņēmējiem piedāvāja izvērtēt iespējas, vai viņi nevēlas piedalīties tā celtniecībā. Tomēr Latvijai pašai vēl ir jānokārto daudzi ar šo projektu saistīti tehniski jautājumi, piebilda Rinkēvičs.

Viņš informēja, ka tikšanās ar vēja enerģijas kompānijām notika ar mērķi veicināt to sadarbību ar tās pašas jomas uzņēmējiem Latvijā.

Zatlers 27.martā devās nedēļu garā vizītē uz ASV, kuras laikā tikās ar politiķiem, vairāku uzņēmumu vadību un latviešu kopienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!