Foto: DELFI

"Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) sagatavojis un nosūtījis atbildi Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamentam (MVD), skaidrojot katru situāciju individuāli, taču liela daļa jautājumu pēc kompetences nav adresējami RNP, informēja RNP pārstāve Santa Vaļuma.

Viņa pastāstīja, ka, piemēram, starp jautājumiem ir nelegālās būvniecības novēršana, kas ir Rīgas pilsētas būvvaldes kompetencē, kā arī dzīvojamās telpas piešķiršana un iedzīvotāju izvietošana, kas ir paša MVD kompetencē.

Jautājumā kāpēc tiek sagatavota viena vienota tāme divām ēkām, RNP skaidro, ka ēkām ir viena vienota adrese un objekts vienots īpašums, kuram ir viena adrese – ēkas nav atsevišķi nodalītas, tām nav piešķirtas atsevišķas adreses un nodalītas piegulošās teritorijas. Ja kopīpašumu veido vairākas atsevišķi stāvošas būves, dzīvokļu īpašnieki ir visu īpašuma sastāvā esošo būvju kopīpašnieki. Vaļuma norādīja, ka īpašumu sadalīšana, adresācijas maiņa un tamlīdzīgi jautājumi nav RNP kompetencē.

MVD arī izsaka jautājumu par māju iedzīvotāju informēšanu saistībā ar māju apsaimniekošanas procesiem un to tehnisko stāvokli. Vaļuma norādīja, ka RNP ir pildījusi Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību, tostarp arī informējusi dzīvojamo māju iedzīvotājus par mājas pārvaldīšanas procesiem katru gadu, iekļaujot informāciju ikgadējā mājas apsaimniekošanas tāmē un remontdarbu plāna kopsavilkumā nākamajam gadam. Papildus normatīvo aktu prasībām RNP informē arī katru klientu individuāli, ievietojot tāmi katra mājas iedzīvotāja pastkastītē, kā arī klientu ērtībām publicē to e-vidē. Savukārt izmaiņas normatīvajos aktos ir ārpus RNP kompetences robežas, sacīja uzņēmuma pārstāve.

"RNP nepiekrīt MVD paustajiem vispārīgajiem apgalvojumiem un pārmetumiem. RNP ir sagatavota un nosūtīta atbildes vēstule MVD, kurā RNP sniedz atbildes uz norādītajiem jautājumiem, skaidrojot katru situāciju individuāli, pamatojot veiktās un nepieciešamās darbībās, kā arī aicinot MVD vērst uzmanību uz RNP kompetences robežām un aicinot izvērtēt iespēju attiecīgos jautājumos vērsties pie noteiktām institūcijām to kompetences robežās," pavēstīja Vaļuma.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departaments konstatējis, ka RNP pieļauj būtiskus pārkāpumus, tostarp neinformē savlaicīgi dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekus par konstruktīvo elementu un inženiertehnisko iekārtu tehnisko stāvokli, lai savlaicīgi novērstu avārijas situācijas un veidotu uzkrājumus nepieciešamo remontdarbu veikšanai, dzīvojamo māju ikgadējie vizuālās apsekošanas akti tiek sagatavoti formāli, konstatēti gadījumi, kad viens nekustamais īpašums sastāv no vairākām ēkām, bet vizuālās apsekošanas akts ir viens, un minētā akta piezīmju daļā nav norādes par apsekoto celtni.

Tāpat RNP nepietiekami pārbauda patvaļīgu dzīvokļu pārbūvi, nenodrošina notekcauruļu remondarbus, netiek nodrošināta pārvaldīšanā nodoto Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonās esošo ēku un būvju uzturēšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām, netiek nodrošināta visu objektu uzskaite un citas nepilnības.

Savukārt Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka dzīvokļu īpašnieki apmaksā RNP izšķērdību, nolaidību un pat nelikumīgas darbības. Tostarp arī apmaksā fiktīvi nodarbinātus darbiniekus, biznesa pusdienas un nenotikušus remontdarbus.

Prokuratūra nolēmusi sākt kriminālprocesu saistībā ar RNP konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem, savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzdevus dome Audita un revīzijas pārvaldei veikt pārbaudi RNP. Atbilstoši uzdevumam, uzņēmumā tiks veikta finansiāli saimnieciskās darbības revīzija, tostarp, par veiktajiem iepirkumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!