Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) paustās bažas par vērienīgo vilcienu iepirkumu "ir nedaudz pārspīlētas", to ceturtdien tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacījis satiksmes ministrs Aivis Ronis, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Pārrunājot šobrīd aktuālo vilcienu iepirkuma jautājumu, Ronis arī Valsts prezidentam atzinis, ka "Pasažieru vilciena" (PV) valdes rīcība iepirkuma organizēšanā, viņaprāt, "nav bijusi uzdevumu augstumos".

Satiksmes ministrs informējis, ka nākamnedēļ jautājums par vilcienu iepirkumu varētu tikt skatīts valdībā.

Jau vēstīts, ka FM ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka vērienīgais pasažieru vilcienu piegādes līgums ir valstij neizdevīgs, jo daļu no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem var nākties kompensēt no valsts budžeta.

Izvērtējot noslēgto līgumu, secināts, ka PV faktiski nav ievērojis ne tikai FM, Satiksmes ministrijas (SM) un Iepirkumu uzraudzības biroja iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtiskas izmaiņas līguma grozāmajos un, būtiskākais, negrozāmajos punktos, bet arī nav ņēmusi vērā valdības norādījumus. Piemēram, valstij nedrīkst veidoties zaudējumi, iepirkumam jāatbilst iepirkuma likuma normām un ES direktīvu prasībām, jāizvairās no koruptīviem riskiem, skaidroja FM.

FM lūdza SM nekavējoties sniegt informāciju par tās plānoto turpmāko rīcību, tai skaitā atbildības pieprasīšanu no PV vadības, un piedāvāt iespējamos risinājumus līguma projekta turpmākajam liktenim. FM aicinājusi SM sadarbībā ar Valsts kancelejas un FM juristiem rūpīgi izvērtēt līgumu un apzināties iespējamos riskus, nepieļaujot līguma spēkā stāšanos, ja valsts riski ievērojami pārsniedz potenciālos ieguvumus no līguma īstenošanas.

PV aprīļa sākumā parakstīja līgumu ar jauno elektrovilcienu un dīzeļvilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāju - spāņu kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!